Пауза.com.ua

19.10.2007

Схоже, БЮТ поквапився з прогнозом про те, що новообрані депутати зможуть прийняти присягу вже в жовтні. По–перше, на організацію роботи Верховної Ради чергового скликання відводиться 25 днів із моменту оприлюднення результатів виборів. По–друге, саме оприлюднення відтерміновується: Вищий адміністративний суд заборонив газетам «Голос України» та «Урядовий кур’єр» друкувати відповідну постанову ЦВК доти, доки не буде розглянутий позов від комуністів. Нагадаємо: депутат від КПУ Сергій Гмиря просить суд визнати дії ЦВК по встановленню результатів виборів неправомірними через нібито масові порушення виборчого законодав­ства 30 вересня. Раніше до суду звертались також соціалісти, проте їхню скаргу Феміда відхилила, оскільки автор позову — Іван Бокий — клопотав перед судом стосовно того, аби визнати вибори недійсними на підставі помилок у списках виборців. Суд відмовив Бокому, зазначивши, що не розглядатиме правопорушень, учинених до дня голосування.

Однак повернімось до скарги комуністів. Вищий адміністративний суд ухвалив своє рішення в середу, а ЦВК закінчила підрахунок голосів на основі 100 відсотків протоколів із виборчих округів ще в понеділок. Отже, у газет «Голос України» та «Урядовий кур’єр» був як мінімум один день — вівторок — для того, щоб устигнути надрукувати результати виборів. Але, як пояснив «УМ» заступник головного редактора «Урядового кур’єру» Микола Махінчук, справа в тому, що для офіційного оприлюднення результатів пресі недостатньо усної (тобто такої, яка прозвучала в теленовинах абощо) інформації з ЦВК. Центрвиборчком мусить поштою надіслати до редакцій «УК» та «ГУ» свою ухвалу. На це закон відводить ЦВК п’ять днів. До речі, протягом цих же п’яти днів фігуранти виборчого процесу мають можливість оскаржити результати виборів. «У сьогоднішньому номері «Урядового кур’єру» ми дамо нашим читачам усі необхідні пояснення з цього приводу», — запевнив пан Міханчук.

Його слова «Україні молодій» підтвердив і представник Блоку Тимошенко Євген Корнійчук. Він зауважив, що тут навряд чи слід говорити про політичну складову подібних зволікань, а якщо й можна говорити про чийсь злий умисел, то це радше стосуватиметься комуністів як суб’єктів подання до суду. Що ж до редакцій газет та ЦВК, то поки що їхні дії у межах закону. Проте представник БЮТ у ЦВК Володимир Пилипенко таки вбачає у скарзі КПУ навмисне затягування роботи Верховної Ради VI скликання. Він також додає, що Вищий адміністративний суд поки що не призначив дату розгляду цієї справи. За словами Пилипенка, БЮТ просить суд залучити його до слухань як третю сторону і без самостійних вимог. Якщо на це прохання суд пристане, Блок Тимошенко контролюватиме перебіг судових засідань по даній справі.

Як би там не було, навряд чи кілька зайвих днів, що відділяють новообраний парламент від першого засідання, матимуть якусь вирішальну роль. Адже намір створити «помаранчеву» коаліцію задекларовано, а сфери відповідальності між БЮТ і «НУНС» — розділено. Поза участю у цьому процесі комуністів. Очевидно, коли не вдається політична гра, дехто починає грати на нервах у своїх більш удачливих колег. Але, зрештою, минає і це.