Відірвалися на хлопчиках для биття

19.10.2007
Відірвалися на хлопчиках для биття

Олег Гусєв забиває свій другий м’яч у ворота фарерців. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Суботня поразка української збірної в Глазго викликала в уболівальників щире розчарування, яке вони виказали, фактично проігнорувавши черговий матч «синьо–жовтих». Зрозуміло, що Фарерські острови — не той суперник, на якого масово йде глядач, але, думається, за більш сприятливої турнірної ситуації трибуни НСК «Олімпійський» були б заповнені значно рясніше. А так — позавчора було заповнено лише 7 відсотків (!) глядацьких місць.

 

Перемога майже «пішки»

У збірній «овечих островів» лише четверо гравців займаються футболом професіонально, тому підсумок матчу великих сумнівів не викликав. Схоже, так думали і самі українські футболісти, бо спочатку вирішили просто «пішки» «переходити» суперника. Тож зрештою довелося трохи напружитися.

Хоча підсобили й фарерці, припустившись «дитячих» помилок у захисті. Обидва свої м’ячі Олег Гусєв забив із близької відстані фактично у порожні ворота. У свою чергу «реабілітований» гість із Москви, спартаківець Максим Калиниченко, крім сольного проходу, показав і вміння грати головою. Нарешті, Андрій Воробей, знову відчувши себе форвардом у «Дніпрі», забив і за збірну — вдало підставив ногу під простріл Несмачного. 5:0.

Чи звільниться Блохін?

Власне гра мало для кого становила інтерес. Навіть Блохін сказав, що з такими суперниками, як фарерці, грати нецікаво, бо у хлопців немає стимулу. Тож основним завданням для керманича команди залишається її підготовка до наступної кваліфікації — чемпіонату світу 2010 року. Щоправда, поки точно не відомо, чи продовжить тренувати «синьо–жовтих» нинішній наставник, адже Блохін оголошував намір подавати у відставку у випадку «прольоту» повз Євро–2008. Можливо, фахівець чекає завершення відбіркового циклу? А там своє вагоме слово скаже президент ФФУ, який і вирішить, чи залишати Блохіна на своєму посту? Хоча вже зараз, здається, можна передбачити, що навряд чи Григорій Суркіс мінятиме тренера, який його повністю влаштовує. Хіба що передасть його в «Динамо» молодшому братові.

Попередні підсумки кампанії

Хай там як складеться подальша доля Блохіна, а неозброєним оком видно, що збірна потребує кадрових змін. Покоління Шевченка й Шовковського вже починає прогинатися під тиском молоді, якій, щоправда, бракує досвіду виступів на серйозному рівні, та й у індивідуальній майстерності треба додавати. Водночас, якщо Гладкий, наприклад, лише починає свій шлях у національній команді, то Мілевському вже варто було б показати щось суттєвіше за картинні падіння й невиправданий дриблінг.

Свого часу Блохін, прийшовши до керма командою чотири роки тому, почав вливати у неї свіжу кров. Зараз без тих же Русола й Гусєва важко уявити нашу збірну. На початку «ери Блохіна», у товариських матчах перед відбором до «мундіалю»–2006, гру нашої команди не критикував лише лінивий. Утім, як видно, цей цикл вичерпано. І тренерам варто згадати свій досвід трирічної давнини та починати награвати нову команду вже зараз, поки до наступної кваліфікації є 10 місяців. А з тими ж, хто втратив мотивацію, треба прощатися, хоч би як жорстко щодо ветеранів це виглядало.

 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Відбірковий турнір. Група В

Україна — Фарери — 5:0

Київ, НСК «Олімпійський». 6 000 глядачів

Суддя: Хаїм Яков (Ізраїль)

Україна: П’ятов, Гай, Чигринський, Русол, Несмачний, Тимощук (Грицай, 69), Назаренко, Гусєв (Воробей, 62), Калиниченко, Воронін, Гладкий (Мілевський, 46)

Фарери: Міккельсен, Даніельсен, Е. Хансен, О. Хансен, Й. Якобсен, Давідсен, Томассен (Т. Хансен, 9), Хольст (Флотум, 75), К. Якобсен (Торлейсен, 89), Р. Якобсен, С. Самуельсен

Голи: Калиниченко, 40, 49; Гусєв, 43, 45; Воробей, 64

Попереджень не було.

Франція — Литва — 2:0 (Анрі, 80, 82)

Грузія — Шотландія — 2:0 (Мчедлідзе, 16; Сірадзе, 64)

 

Турнірне становище:

І В Н П М О

1. Франція 11 8 1 2 23–3 25

2. Шотландія 11 8 0 3 20–10 24

3. Італія 10 7 2 1 17–7 23

4. Україна 10 5 1 4 16–12 16

5. Литва 10 3 1 6 7–13 10

6. Грузія 11 3 1 7 16–17 10

7. Фарери 11 0 0 11 3–40 0

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,
головний тренер збірної України:

— Після поразки в Шотландії важко було налаштувати команду на Фарери і просто вийти й зіграти в футбол, тому й виникли труднощі з першим забитим м’ячем. У цілому ж п’ять голів — за такої гри це небагато. Головне — хлопці мають бажання грати, боротися за результат; вони довели, що є єдиною командою.

Україна не потрапила на чемпіонат Європи, але ж які суперники у нас були! Життя на цьому не закінчується, треба гідно закінчити цей відбірковий цикл.

Йогван–Мартін Ольсен,
головний тренер збірної Фарерських островів:

— Нашим завданням було якомога довше стримувати атаки українців, постаратися забити м’яч і, в ідеалі, зачепитися за нічию. Але, на жаль, ми провалили кінець першого тайму. А в цілому ж могли програти ще відчутніше.

Анатолій Тимощук,
півзахисник збірної України:

— Головним залишається факт, що минулої суботи ми програли Шотландії і втратили всі шанси пробитися на Євро–2008. Важливим було налаштуватися на цей матч, і добре, що суперник дозволив повернути нам упевненість у собі. У наступних зустрічах у нас буде те саме бажання перемагати. Особливо принциповим буде двобій із французами.

 

СУПЕРНИКИ

Збірна Франції у Нанті лише наприкінці двобою зламала спротив литовців. Команду Раймонда Доменека дублем виручив форвард «Барселони» Тьєрі Анрі. Він же випередив Мішеля Платіні в переліку кращих бомбардирів французької збірної — 43 голи.

А головний сюрприз створили грузини, які у Тбілісі зробили ставку на молодняк, але переграли лідерів групи — шотландців. До успіху долучилися «дніпрянин» Канкава, запорожець Квірквелія і Джакобія з «Металіста» (вийшов на заміну на 89–й хв.).

Таким чином колектив Клауса Топмеллера суттєво допоміг італійцям. Бо тепер шотландцям треба обов’язково вигравати у апеннінців вдома, якщо вони ще мріють про Євро–2008.

Збірна Італії тим часом не без проблем переграла в товариському матчі південноафриканців, причому, дублем відзначився форвард «Шахтаря» Крістіано Лукареллі.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Молодіжна збірна України у відбірковому турнірі до чемпіонату Європи 2009 р. переграла в гостях команду Ліхтенштейну — 3:1 (Антонов, 45, 65; Прийомов, 90+3 — Девід, 75). Склад: Шуст, Допілка, Чижов, Пашаєв, Мандзюк, К. Кравченко (Олійник, 90), Степаненко, Льопа, Прийомов, Морозюк (Ярошенко, 77), Антонов. Наступну зустріч колектив Олексія Михайличенка проведе 17 листопада з цим же суперником у Запоріжжі. В іншому матчі середи чехи розгромили вірменів — 3:0.

Турнірне становище групи 2: Чехія — 10 (4), Туреччина — 9 (3), Україна — 9 (5), Вірменія — 4 (5), Ліхтенштейн — 0 (5).