НОВИНИ ПЛЮС

10.10.2007

Механізм прийняття нової Конституції

У секретаріаті Президента готують указ про створення Національної конституційної ради, яка має розробити проект нової редакції Конституції. Про це на вчорашньому брифінгу повідомила представник президента в КС та ЦВК Марина Ставнійчук. За її словами, рада буде створена на період підготовки і прийняття нової редакції Конституції. Склад ради має формувати Президент, вона налічуватиме 70—100 осіб. До ради входитимуть представники всіх політичних сил, що пройшли до парламенту, фахівці з конституційного права, державні діячі, представники громадськості, представники регіонів та міжнародні фахівці з конституційного права. «Орієнтовно, підготовка тексту конституційною радою та громадське обговорення мають відбутися протягом першого півріччя 2008 року», — зазначила Ставнійчук. За її словами, затвердження тексту має відбутися на всеукраїнському референдумі.

Кириленко — подвійний кандидат у спікери

Політрада блоку «Наша Україна — Народна самооборона» пропонує обрати головою Верховної Ради VI скликання В’ячеслава Кириленка. Відповідне рішення було ухвалене одностайно на засіданні політради «НУНС» позавчора. Нагадаємо, до складу політради блоку входять голови всіх дев’яти партій — учасниць блоку. Перед тим кандидатуру Кириленка на пост спікера підтримала політрада партії «Народний союз «Наша Україна», яку очолює сам пан В’ячеслав.

Поради Януковичу

Експерти Українського незалежного центру політичних досліджень рекомендують фракціям парламентської опозиції створити тіньовий уряд. Як зазначив учора на прес–конференції в УНІАН експерт проектів УНЦПД Олег Ярош, тіньовий уряд є додатковим інструментом впливу опозиції на владу — таким чином опозиція отримає можливість перевірити здібності та професіоналізм того чи іншого політика у своїх лавах, його відповідність посаді, на яку він претендуватиме в уряді. Крім того, наголосив Ярош, створення тіньового уряду з представників опозиції дасть змогу впливати на Кабінет Міністрів при ухваленні ним рішень.