Маневри межичасся

10.10.2007
Маневри межичасся

«Наша Україна» — на одному боці з Ющенком. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

План Ющенка

Найближчим часом Президент Віктор Ющенко представить громадськості низку законопроектів, які він подасть на першочерговий розгляд Верховної Ради VI скликання, щойно вона почне роботу. Глава держави наполягатиме на тому, щоб проекти були схвалені ще до призначення нового Прем’єр–міністра. Іншими словами, Президент намагатиметься скористатися «межичассям», аби провести законодавчі зміни відповідно до власного бачення.

«Один із законопроектів стосується внесення змін до Конституції щодо скасування недоторканності депутатів, — розповів у коментарі газеті «Економічєскіє ізвєстія» перший заступник глави секретаріату Президента Олександр Шлапак, — його треба проголосувати у першому читанні і направити в Конституційний Суд. Інший — щодо депутатських пільг. Іще чотири законопроекти розмежовують повноваження органів влади».

Окрім того, наступного тижня глава держави презентує свою редакцію закону про Кабінет Міністрів, повідомив Шлапак.

Нагадаємо, саме про ці ініціативи Президент оголосив позавчора під час зустрічі з лідерами політичних сил, які подолали прохідний бар’єр на виборах до парламенту. Віктор Ющенко задоволений розмовою. «Я задоволений, що позиція Президента України була з розумінням сприйнята і підтримана ключовими учасниками зустрічі», йдеться у заяві Ющенка з цього приводу.

Президент схвально відзначає, що пропозиції щодо нового закону про Кабмін, скасування депутатських привілеїв, надання главі держави повноважень для керівництва «силовиками», підготовка нової редакції Конституції отримали політичну підтримку. «Розглядаю це як основу для конструктивної і продуктивної роботи нового парламенту», — відзначив Віктор Ющенко.

У заяві Ющенко також підкреслив, що продовжує відстежувати перемовини про створення коаліції. Очевидно, що Президент намагається бути їх активним учасником, прагне схиляти БЮТ та «Регіони» до врахування своїх ініціатив.

Між владою та опозицією

Блоку Тимошенко і «Нашій Україні» доведеться враховувати не тільки побажання Віктора Ющенка, а й опозиції. Принаймні «помаранчеві» готові не просто посилити права опозиційних сил, а й, як уже писала вчора «УМ», надати їм неостанні посади у владній ієрархії. «Ми готові запропонувати створити й очолити опозиції контрольну кількість парламентських комітетів, — заявила Юлія Тимошенко. — Крім того, ми готові для здійснення контролю за діяльністю уряду надати опозиції посаду віце–прем’єра саме з контролю за цими діями. І для того, щоб далі піти в системі прозорості, ми готові надати посади заступників у міністерствах та відомствах».

Що ж до самої опозиції, лідером якої має шанси стати Віктор Янукович, то вона, звісно, більше хотіла би стати владою. «Якщо ми будемо в коаліції, то прем’єрське крісло буде за Партією регіонів, — цитує Януковича УНІАН, — а якщо ми будемо в опозиції... Тобто є два питання. Ми готові взяти на себе відповідальність і маємо на це право як переможці виборчих перегонів, і якщо так відбудеться, то крісло Прем’єра буде у Партії регіонів».

За словами Януковича, Партію регіонів не лякає можлива робота поза владою: «Якщо так відбудеться, то ми будемо в опозиції».

Стимули від Тимошенко

Янукович, до речі, не один такий. Юлія Тимошенко теж підтвердила можливість переходу в опозицію. «Я маю план «Б», — відзначила Тимошенко в інтерв’ю польському виданню «Газета виборча». — Ми залишаємося в опозиції, а я почну готуватися до президентської виборчої кампанії».

Очевидно, що так лідерка БЮТ стимулює Президента до прискорення оформлення суто «помаранчевої» коаліції. Водночас Тимошенко вважає, що «єдина можливість впровадження стабілізації в країні — це коаліція демократичних сил».