Comp–партія

27.09.2007
Comp–партія

Так виглядає «інтерфейс» комуністичної іграшки.

«Україні молодій» принесли пакунок. Дівчина викликала представника редакції і на прохідній та урочисто повідомила: «Вам пакет зі штабу». Вона була вбрана у стилі піонерки, на шиї — червона краватка. Ми одразу зрозуміли — передвиборче, з Компартії.

 

Як «Україна молода» «червоною» стала

Це був комп’ютерний диск. На ньому напис — «За чесну владу!». Так називається комп’ютерна гра. Як тільки запускаєш забавку, звучить мелодія «Інтернаціоналу». Напис на екрані: «2007 рік — знаковий для України. Політики погрузли в обливанні один одного брудом та обмані електорату. Верховна Рада перетворилася на закрите акціонерне товариство, подорожчали продукти та енергоносії, зменшилися соціальні виплати, зросла інфляція». Гравцеві кажуть, що «так не може продовжуватися», і він мусить самотужки провести у Верховну Раду «представників народу». Для цього геймерові дається крейсер. Стартувати можна з трьох портів: із Одеси іде корабель «Червона Україна», із Севастополя — «Червоний Крим», а з Керчі — крейсер «Слава».

Загалом, гра простенька. На річці зустрічається багато мін і колод, а з берегів долітають постріли. З усіх видів зброї гатять «помаранчеві», які час від часу кажуть «Так!». Є в грі й «сині», персонажі. Вони не шкодять «червоній» місії, лише кажуть «Не так!«. Як бачимо, комуністи не стали котити бочку на своїх колег по коаліції. Водночас і помаранчеві, і сині міни вибухають однаково. Виходить, КПУ вважає, що борці «за чесну владу» іноді таки страждають від своїх «синіх» товаришів.

На початку гри на борт сідає 450 представників народної влади. Проте кожна куля чи інша перешкода забирає з собою кількох товаришів. Найбільше число, яке авторові цих рядків вдалося доставити у Верховну Раду, — 365. Непогано, це конституційна більшість.

До речі, кількість осіб на борту не падає нижче 50 навіть за найбільш лютих атак. «Червоні» себе не обділяють.

У ногу з капіталістичним часом

Ця гра виглядає логічним проявом нової інформаційної політики Комуністичної партії. «Симоненківці» взяли курс на зміну та омолодження іміджу. Проте в прес–службі Компартії відмежувалися від гри. «Про цю акцію нічого, на жаль, не знаю, — зазначила прес–секретар Ірина Огнєва. — Я всіх обдзвонила, і нікому про неї невідомо. Може, це були не представники Компартії?».

Здалося, що Компартія продовжує бавитися в гру: конспірація і всяке таке. Але контррозвідувальними методами файл гри «За чесну владу!» вдалося знайти на сайті КПУ. Він захований за адресою http://kpu.net.ua/wp–content/uploads/2007/09/ship.swf.

Головним натхненником нового іміджу КПУ є політолог Віталій Кулик. У коментарі «УМ» він заперечив, що є автором ідеї гри. «Така ініціатива не приймалася на центральному рівні партії, — каже Віталій. — Наскільки мені відомо, ця ідея належить нижчим структурам, мабуть, комсомолу. Але це не є цілеспрямована кампанія».

Водночас політтехнолог вважає, що партії було б доцільно працювати із використанням таких методів. «Будь–які новації та нестандартні рішення створюють певний позитивний імпульс на користь того, хто їх пропонує», — пояснює Кулик.