Нові адвокати — довша морока

26.09.2007
Нові адвокати — довша морока

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Це перша справа такого масштабу в Україні щодо фальсифікації результатів виборів Президента–2004, яка розслідувана до кінця й передана до суду. Карне переслідування восьми членів територіальної виборчої комісії виборчого округу №100 у місті Кіровограді було почате 16 грудня 2004 року Генеральною прокуратурою України. Лише у вересні 2007–го справа дійшла до суду. Для меншої упередженості розгляд відбувається у сусідній області – Полтавській, у райсуді Кременчука.

«УМ» уже писала про те, чому слідство тривало три роки: довелося опитати чотири тисячі свідків, провести понад 300 експертиз, визначити підробку 129 протоколів дільничних виборчих комісій. Нагадаємо, що в цьому виборчому окрузі територіальна комісія під час другого туру президентських виборів поміняла місцями результати голосування двох кандидатів у президенти: переможні показники Ющенка приписали Януковичу, Ющенкові ж віддали мізерні цифри тодішнього Прем’єр–міністра.

Як розповів свідок фальсифікацій у Кіровограді Володимир Яворівський, який у 2004 році представляв штаб Віктора Ющенка, вже під час першого засідання в Кременчуцькому районному суді — 19 вересня — кілька обвинувачених написали заяви про заміну адвокатів. Новим захисникам тепер знову доведеться дати час на ознайомлення з 59 томами справи. В даному випадку це важко назвати інакше, як затягуванням справи. Адже на ознайомлення обвинувачених із результатами слідства вже витрачено більше року.

Яворівського, як свідка, можуть викликати на наступне засідання суду, призначене на 8 жовтня. Це засідання, напевне, буде виїзним. І абсолютна більшість свідків, і обвинувачені мешкають у Кіровограді, тож суд збереться в рідному для фальсифікаторів місті.