Уже рахують голоси

20.09.2007
Уже рахують голоси

У понеділок, 17 вересня, почалося перерахування бюлетенів парламентських виборів 26 березня 2006 року. Перевіряють результати торішнього волевиявлення спеціальні робочі групи, створені регіональними організаціями Блоку Литвина.

Перерахування голосів здійснюється на основі положень законів «Про інформацію», «Про Національний архівний фонд і архівні установи», «Про вибори народних депутатів України» і постанови Центральної виборчої комісії № 885. Регіональні організації Блоку Литвина звернулися в місцеві державні архівні установи по дозволи на використання виборчої документації — бюлетенів і контрольних талонів.

Ще на початку нинішньої виборчої кампанії Блок Литвина звернувся до Президента, Прем’єр–міністра й представників Центральної виборчої комісії з пропозицією організувати навчання для спостерігачів і членів тервиборчкомів на основі документів минулих виборів. Однак звернення проігнорували. Може скластися враження, що в «чесності й прозорості» виборчого процесу зацікавлений тільки ініціатор навчань.

Не дивно, адже лідери Блоку Литвина неодноразово заявляли, що минулі вибори були сфальсифіковані. Зокрема, сам Володимир Литвин в 2006 році наполягав на негайному перерахуванні голосів і стверджував, що за ситуації, нав’язаної головними політичними силами, наступні вибори відбудуться через рік. Багато хто сприйняв ці висловлювання як експресивну реакцію учасників, що програли. Переможці просто вирішили не зважати на заяви про фальсифікації, щоб їх не помітило світове співтовариство, яке чекало від України чесних і прозорих виборів. Однак уже за рік пророцтво Литвина збулося.

Весь цей час у парламенті тривало жорстке протистояння двох головних політичних таборів. Спроби поділити між собою сфери впливу ні до чого не привели, кожен тягнув кермо влади у свій бік, аби встановити повний контроль над фінансовими потоками країни. Адже саме цього від них чекали непублічні люди, які й давали гроші на виборчу кампанію.

2006 року, перед парламентськими виборами, Володимир Литвин, тоді ще чинний спікер Верховної Ради, намагався встановити рівновагу, об’єднати опонентів і спрямувати їхню енергію з каналу боротьби за переділ владних повноважень у русло реалізації передвиборчих програм і обіцянок. Схоже, це не входило в їхні плани. Та протиборчі сторони все–таки домовилися. Щоправда, тільки по одному пункту — усунути Литвина з політичної арени. Українські політики добре усвідомлювали потенціал екс–спікера, тому його блок програв підрахунок голосів і опинився поза парламентом. Принципова відмова Литвина від послуг олігархів і негласна угода «партій влади» зіграли свою роль.

30 вересня в Україні знову парламентські вибори. Картина практично ідентична, хіба що присутність СПУ у Верховній Раді під великим сумнівом. Тим часом електоральна підтримка Блоку Литвина, за даними експертів, перевищує прохідний бар’єр, а «НУНС», БЮТ і Партія регіонів уже прикидають, скільки голосів їм ще потрібно, щоб більшість не виявилася в опонентів.

Політологи й соціологи вже тепер заявляють про можливі фальсифікації і заздалегідь куплені екзит–поли, закликаючи політичні сили якщо не дотримуватись чесності, то хоча б максимально убезпечити голоси своїх виборців.

Перерахування бюлетенів, ініційоване Блоком Литвина, допоможе відтворити справжню картину минулих виборів. В ідеалі — організатор фальсифікацій понесе кримінальну відповідальність або принаймні стане відомо, з чийого боку чекати порушень. Представники виборчого штабу Блоку Литвина розповіли, що врахували уроки торішніх виборів і не допустять на дільницях махінацій з бюлетенями. Йдеться про серйозний кадровий ресурс, який допоможе їм запобігти «крадіжці» голосів. Це близько 26 тисяч депутатів від Блоку Литвина в селищних, районних і обласних радах по всій Україні, а також понад 400 тисяч членів тільки Народної партії, що становить основу блоку. Крім того, ця політична сила розгорнула широку мережу спостерігачів і юристів, покликаних запобігти можливим порушенням.

Сергій КОВАЛЕНКО