Спершу вибори, а референдуми — потім

20.09.2007

Коли країну охоплює криза, з якої нема виходу, є дуже простий метод її розв’язати: провести дострокові вибори. Це нормальна практика у цивілізованому світі, до якої хоче «привчити націю» і Президент України Віктор Ющенко. На цьому глава держави наголосив учора на пресконференції по завершенні наради з керівниками місцевих держадміністрацій різних рівнів. «Для мене важливо, щоб нація розуміла, що треба не заводити мільйони доларів у Верховну Раду, аби купити закон про Кабмін, який від першої статті до останньої порушує Конституцію і сміється над нацією...», — наголосив Ющенко. І нагадав, що навіть під час кризи «в парламент не стріляли», попри те, що «міністр внутрішніх справ із переляку завів військові підрозділи в прокуратуру, а потім півтора чи два місяці боявся в країні показатися».

 

Про конституційний референдум

Водночас Президент зазначив, що не є прихильником одночасного проведення дострокових виборів і референдуму щодо внесення змін до Конституції. І закликав «не плутати тему національної Конституції, її фундаментальних принципів із достроковими виборами». «Зробили вибори — потім беремося до теми конституційних змін. Проводимо референдуми, громадські слухання, ведемо дискусії», — підсумував глава держави. І закликав «усім суспільством» навести порядок у виборчих списках: «Ми проводимо другі вибори. Вони будуть чесними й демократичними. Але це лише другі вибори».

Про мораторій на продаж землі

Мораторій на продаж землі має бути знятий, наголошує Ющенко. «Якщо після проведення виборів нова коаліція буде такою ж безхребетною, як ця, і не матиме волі на вирішення цього питання, Президент внесе законопроекти про зняття мораторію і законопроект про формування ринку землі, — заявив глава держави, зазначивши, що розуміє, скільки критики в такому разі поллється в його бік від різних політичних сил. — Але я переконаний, що відповіді треба давати». Продовження мораторію В. Ю. назвав «згубною політикою Мороза, Соцпартії, комуністів і Партії регіонів». «Я переконаний, що мораторій на продаж землі приносить величезну шкоду її власнику. Це, зокрема, затримує формалізацію власності», — сказав Ющенко. Також Президента обурює те, що «через цей уряд і земельний комітет Верховної Ради» процес розпаювання землі досі не завершений. За словами глави держави, цей процес затягується не випадково, адже доки людина не знає, якою конкретно є її ділянка, землею можна розпоряджатися як завгодно... «Близько 39 відсотків землі має своїх власників через тіньові, напівлегальні й легальні схеми, які можна задіяти через це недолуге законодавство», — обурився В. Ю.

Про «матрьошку» від Мороза, яка дестабілізує владу

Президент розкритикував систему реформування місцевої виконавчої влади, яку пропонує Олександр Мороз. За словами глави держави, 26 червня у вже неповноважній Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 3725, яким передбачається перетворення голови ВР зі спікера на центральну політичну фігуру з утворенням «радянської матрьошки — вертикалі рад». У разі втілення у життя цього законопроекту парламент стає найвищим органом державної влади, концентруючи в своїх руках законодавчі, контрольні, виконавчі та частково судові функції. А це, на думку Ющенка, означатиме узурпацію влади і дестабілізацію балансу повноважень різних гілок влади, який передбачений Конституцією.