Дільничне ділення

20.09.2007
Дільничне ділення

На всіх виборчих дільницях уже можна перевіряти себе у списках і знайомитися з програмами двох десятків партій та блоків. (Фото Укрінформ.)

Підготовка до дострокових виборів входить у завершальну стадію. Слід визнати, не зовсім гладко. Значна кількість дільничних комісій не встигла провести своє перше засідання до 17 вересня — крайнього терміну, який выдведений під це діло календарним планом. Станом на вечір вівторка «хвости» були навіть у Києві. Проте вчора в коментарі «УМ» заступниця голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна запевнила, що вже всі дільниці почали роботу.

 

Коаліціонери саботують?

Територіальний округ №218 охоплює центральну частину столиці: Шевченківський район та шмат Печерського. Секретар ДВК №36 Юрій Шеляженко чекав вказівки зі штабу про старт роботи. Команда надійшла якраз на 17 вересня. Вранці Шеляженкові подзвонили і сказали, що треба негайно щось робити, бо спливає останній день. Він пішов у окружком, отримав посвідчення і список із членами ДВК.

«Ми почали обдзвонювати членів комісії. Засідання призначили на 20.00, — пише у своєму інтернет–щоденнику Юрій Шеляженко, журналіст газети «Вечірні вісті», делегований у склад комісії від БЮТ. — Дехто лаявся, що пізно призначили і пізно попередили. До соціалістів не могли додзвонитися: або ніхто не брав слухавки, або натрапляли на фірму, де казали: «У нас такий не працює». І очікуваний фінал. Увечері на засідання прийшло дев’ять чоловік із дев’ятнадцяти (а для кворуму потрібно дві третини, тобто щонайменше тринадцять. — Авт.): чотири БЮТівці, троє «нашоукраїнців», керівник–комуністка і скандалістка з Партії регіонів. Потім виявилося, що вона теж проходить за списком комуністів».

Із запізненням на один день, у вівторок, дільничній комісії № 36 вдалося–таки почати роботу. «На засідання зібралося вже 14 осіб. Це завдяки тому, що голова комісії, представник КПУ, добилася у штабі своєї партії та штабі соціалістів, щоб вони замінили представників у комісії, — розповів учора «УМ» Шеляженко. — На засіданні ми прийняли присягу членів комісії. Зараз отримуємо в окружкомі списки виборців».

Подібних прикладів із запізненнями по Україні, судячи з усього, — було дуже багато. Зокрема й у Києві, який, здавалося б, мав бути зразковим. «По нашому округу вчасно не зібралося дуже багато комісій, — каже Шеляженко. — Судячи з листків запису на прийом в окружкомі, сьогодні (в середу. — Авт.) близько 40 комісій принесли протоколи про своє перше засідання».

Хто рано встає...

Учора, коли кореспондент «УМ» завітав у приміщення 220–го окружного виборчкому, там якраз збиралися на нараду керівники дільничних комісій. На стіні висів графік нарад. Секретар комісії Світлана Солодовнікова похвалилися, що в їхньому окрузі всі дільниці розпочали роботу вчасно. «Всі працюють, всі дільниці одержали списки виборців, — каже пані Світлана, представниця Партії регіонів. — Я вам узагалі скажу, Святошинський район — попереду планети всієї. Наскільки мені відомо, ми першими почали працювати, першими одержали печатки, підключили телефони, поставили принтер».

Любов Гром, представниця 10–ї дільниці з Кам’янця–Подільського (округ №198, Хмельницька область) розповіла «УМ», що їхня комісія почала роботу ще 15 вересня. «У суботу в нас було перше засідання, — розповідає Любов Андріївна. — Того ж дня були укладені списки виборців». На дільницю вже звернулося кілька людей, щоб перевірити себе у списках. Утім, каже пані Люба, практика свідчить, що більшість виборців приходять перевірити себе в реєстрі вже після того, як будуть розіслані запрошення на голосування. Учора члени 10–ї комісії почали розносити ці запрошення.

Але чи спостерігається така сама картина, як у Кам’янці, в інших регіонах України? Заступниця голови ЦВК Жанна Усенко–Чорна запевнила «УМ», що з цим усе гаразд. «Всі дільничні комісії запрацювали. Були проблеми в 76–му окрузі, це Мелітополь Запорізької області, але й там вдалося узгодити ситуацію», — відзначила Жанна Іванівна.

Політика чи арифметика?

Проблема в Мелітополі виникла через те, що опозиція та коаліція довгий час не могли досягти компромісу щодо розподілу квот у керівництві дільниць. І «помаранчеві», і їхні опоненти мали в комісії порівну голосів (такий розподіл діє в усіх окружкомах). Тому ніхто не міг протягти свого рішення більшістю голосів.

Підвалини конфлікту в Мелітополі почасти заклав закон про вибори народних депутатів. Він передбачає, що кандидатури членів комісій подають ті політичні сили, які мають представництво в парламенті. Такий механізм застосовується в Україні вперше. При цьому є два критерії. По–перше, при формуванні дільничних комісій кожна сила має отримати порівну керівних посад. По–друге, якщо посада голови ДВК і заступника відходить до партій коаліції, то в такому випадку секретарем комісії обов’язково мусить бути представник опозиції.

Не будемо вдаватися до математики, але при нинішній кількості фракцій — п’ять — здійснити такий поділ нереально. Хтось мусив би поступитися. Ясно, що поступатися ніхто не хоче. А наприклад, у окрузі №220 вийшли з цієї ситуації по–братському. В окрузі діє 110 дільниць. Відтак кожна політична сила мала отримати по 22 посади голови. Позаяк пасьянс не сходився, ОВК вирішила за краще поділити порівну крісла між опозицією та коаліцією, а не між партіями: «більшовикам» дісталося 55, і «меншовикам» — 55. Секретар цієї комісії Світлана Солодовнікова запевняє, що в роботі їхньої ОВК нема проблеми через різні політичні погляди. «У нас не було жодної конфліктної ситуації, — каже Солодовнікова. — Ми одностайно голосуємо, в нас навіть не виникає приводу посваритися».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Жорсткіші норми для голосування «на дому»

Позавчора ввечері Центральна виборча комісія затвердила форму заяви виборця про голосування вдома у зв’язку з тимчасовою нездатністю пересуватися. За словами заступника голови Центрвиборчкому Андрія Магери, ті, хто вимушений голосувати вдома, повинні власноруч написати заяву, яку треба подати до дільничної виборчої комісії не пізніше 20–ї години 28 вересня. Зробити це можна через інших осіб або поштою. У заяві треба вказати прізвище, ім’я й по батькові, адресу проживання і, по можливості, номер телефону виборця.

Якщо людина не може прийти на дільницю через вік та інвалідність, це теж треба вказати в заяві, наголосив Магера. Окрім того, люди, що мають інвалідність, повинні вказати її групу, номер посвідчення, а також відзначити, ким воно видане. Якщо тимчасова нездатність пересуватися викликана станом здоров’я або хворобою, необхідно позначити, ким і коли відкритий лист непрацездатності (лікарняний), а також вказати назву медичної установи, що його видала.