Наш «висуванець» серед супершахраїв

19.09.2007

Комісія з боротьби з корупцією на чолі з колишнім головою Федеральної резервної системи США Полом Волкером, створена при Світовому банку представила свій «профільний» звіт, з якого цікаві українці з подивом дізналися: експерти оцінили корупційні дії нашого екс–Прем’єра Павла Лазаренка в 200 млн.доларів. З таким «творчим доробком» Лазаренка зараховано до десятки найбільших шахраїв світу, які крали гроші, перебуваючи на найвищих державних посадах.

У звіті називаються й інші бруднорукі державні чиновники, зауважмо – з так званих «країн третього сіту». Це перуанський диктатор Альберто Фухіморі, якому довелося ховатися від суду вітчизни в Японії, послуговуючись далеким своїм японським генетичним корінням. Фухіморі, стверджують автори звіту, вкрав приблизно так, як і Лазаренко, — приблизно 200 млн.доларів. Найяскравішим представником вищого корупційного світу є колишній президент Індонезії Сухарто, який за тридцятиліття правління «насмикав» з державної казни від 15 до 35 млрд.доларів. 10 мільярдів поклав до кишені філіппінський диктатор Фердинанд Маркос. Зловживання владою сербського президента Слободана Мілошевича, який нещодавно помер, фахівці СБ оцінили приблизно в мільярд доларів.

Задача, яка стояла перед Комісією Волкера, — відшукати механізми, за допомогою яких можна бодай частину коштів ефективно повернути «на місце», тобто в держскарбниці обкрадених країн. Рекомендації цієї Комісії буде включено до нової стратегії підвищення ефективності управління та боротьби з корупцією, читаємо на сайті Світового банку.

Павло Лазаренко зараз чекає на черговий розгляд суду міста Сан–Франциско. Американські слідчі спершу звинувачували його навіть у більших зловживаннях, ніж експерти Світового банку, — у відмиванні 280 млн.доларів, утім пізніше суддя знизив «суму» до 10 мільйонів.