Невідкладне партнерство

19.09.2007

На форумі «Влада і бізнес — партнери», що відбувся днями у Києві, було вирішено створити робочу групу й усі пропозиції, які там прозвучали, узагальнити та перетворити на законопроекти. Нині «найвужчими» місцями у веденні бізнесу є надто важка процедура отримання усіх необхідних ліцензій і дозволів, а також надто великий перелік цих документів. Віктор Ющенко внесе пакет цих законопроектів у Верховну Раду 6–го скликання як невідкладний.

Про необхідність полегшити життя підприємцям, особливо дрібним та середнім, ішлося вже давно. Але процес тривалий час гальмувало неприховане небажання виконавчої влади змінювати щось. Воно й зрозуміло — чим більше заборон та обмежень, тим вищу ціну за свої «послуги» може виставляти чиновник. За словами Президента, після виборів крига має скреснути. «Я впевнений, що через кілька тижнів (після виборів. — Авт.) ми сформуємо нову більшість у парламенті й новий уряд», — заявив Віктор Ющенко.

Понад сто підприємців, які відгукнулися на запрошення глави держави обговорити свої проблеми, просили також чітко окреслити завдання дозвільної системи, поліпшити податкове законодавство, а також встановити межі повноважень та відповідальності контролюючих органів. Адже чиновницький безмір не тільки нищить приватного підприємця як клас, а й породжує небувалу корупцію.

Цікаво, що з представниками українського ділового світу погоджуються Світовий банк та Міжнародна фінансова корпорація: днями ці організації заявили про необхідність розробити та ухвалити спеціальний законодавчий акт, який регулював би сферу державного контролю у сфері малого та середнього бізнесу.