Виїхав за кордони... списку

19.09.2007

Учора Конституційний Суд почав розгляд справи за поданням Президента щодо відповідності Конституції кількох норм закону про вибори народних депутатів. Глава держави оспорює пункти, які дозволяють виключити зі списку виборців тих людей, які перетинали кордон, але не повернулися в Україну за три дні до виборів. Президент Ющенко вважає, що ці положення не відповідають Конституції і звужують права громадян. Справа розглядається в КС як невідкладна.

Заступниця голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко­-Чорна вчора повідомила журналістам, що поділяє стурбованість глави держави. «Я переконана, що такі новели законів є винятково дискримінаційними відносно забезпечення виборчих прав громадян і, як на мій погляд, така норма повинна бути визнана неконституційною», — цитує Усенко­-Чорну агенція УНІАН. Заступниця керівника Центрвиборчкому пояснює: після того, як списки виборців «закриють», ті люди, котрі повернулися в Україну до виборів, не зможуть поновитися в реєстрах. «Фактично йдеться про скасування їхнього виборчого права», — пояснила пані Жанна. Вона нагадала, що кордон України щодня перетинає близько 150 тисяч осіб.

Жанна Усенко­-Чорна також висловила стурбованість тим, що під час голосування тимчасово непрацездатних громадян удома можуть виникнути зловживання. Учора Центральна виборча комісія мала розглянути на своєму засіданні вимоги до заяви про голосування «на дому». За словами Усенко­-Чорної, члени ЦВК від опозиції пропонують указувати в заяві медичну довідку або номер лікарняного листа, а в разі втрати працездатності за віком — номер пенсійного посвідчення. «Ніяких копій документів не потрібно. Йдеться про організацію перевірки достовірності відомостей, указаних виборцем у заяві», — відзначила Усенко­-Чорна.