Товаришу Ющенку, трактористу і Президенту

19.09.2007
Товаришу Ющенку, трактористу і Президенту

Віктор Ющенко за лічені хвилини прийняв механізаторську науку в тракториста Дмитра Селезня. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Учора з робочою поїздкою на Черкащині побував Президент Віктор Ющенко: вертоліт глави держави приземлився зранку на стадіоні міста Шпола. Після цього Ющенко разом із «губернатором» Олександром Черевком виїхав до села Лозуватка, на поле сільськогосподарського підприємства з обмеженою відповідальністю «Агро–шанс». У Лозуватці Президента зустріли тамтешні селяни: із приїздом глави держави вони пов’язують завершення будівництва газопроводу зі Шполи до свого села, на що бракує коштів. Президент пообіцяв вирішити цю проблему вже наступного року. «Ми аж повеселішали», — каже жінка середнього віку в гурті селян.

Розмова з лозуватчанами тривала довгенько. Говорили про все — низькі пенсії, високі ціни, недоступну освіту для дітей із села. Йшлося і про вступ України до НАТО. З цього приводу Президент заявив, що «перед тим, як говорити про НАТО, треба сказати, яку систему захисту для держави ми оберемо». Гонка озброєнь — це не наше, наголосив Ющенко, оскільки Україні ні з ким воювати і в нашої держави не «нафтовий» бюджет. За словами Президента, в Європі давно існує політика колективної безпеки, що для нас більш прийнятно. Водночас глава держави дав слово, що вступу до НАТО без референдуму не буде.

Після розмови з лозуватчанами Віктор Ющенко вирішив на собі відчути, як воно — бути селянином, сів за кермо трактора і кілька разів пройшовся полем від краю до краю, засіявши лан озимою пшеницею. Як розповів «УМ» тракторист Дмитро Селезень, який був поруч із Президентом, глава держави за кілька хвилин втямив, як кермувати трактором, і працював по–чесному.

Віктор Андрійович зупинив і оглянув також комбайн «Джон Дір». І підсумував: «Така техніка, наповнена електронікою, — просто фантастика». При цьому він пообіцяв приїхати в Лозуватку ще й на жнива.

Ближче до обіду Президент провів на Шполянському елеваторі всеукраїнську нараду з питань розвитку ринку зерна. Ющенко назвав стан, у якому перебуває український зерновий ринок, бездарним. Така ситуація, сказав Президент, готує поглиблення кризи і відкине Україну на 15—20 років назад, якщо терміново не розв’язати ключові питання організації цього ринку. Завершуючи нараду, Віктор Андрійович підсумував: «Ринок зерна має регулюватися винятково ринковими способами». Тут же Президент підписав указ про регулювання цього ринку, покликаний стабілізувати ситуацію і запровадити ефективну систему ціноутворення.

Після завершення наради Президент Ющенко зустрівся на площі з мешканцями Шполи, вручив ключі від новеньких автомобілів «Славута» дев’ятьом ветеранам Черкащини і попрямував до Канева, аби ознайомитися з процесом створення «Шевченківської алеї» та зустрітися з учасниками Всеукраїнського культурного симпозіуму.