Нікотин без диму буває!

19.09.2007

Найшкідливіша звичка у світі — це куріння. Бо, на відміну від, скажімо, споживання алкоголю чи ще якоїсь гидоти, шкодить воно не лише здоров’ю самого курця, а й тим нещасним, яким «пощастило» опинитися поряд. І якщо на цивілізованому заході закони про заборону паління цигарок у громадських місцях ще, може, й діють, то нашим правоохоронцям, не кажучи вже про самих споживачів тютюну, на них глибоко начхати. От і доводиться некурцям дихати тютюновим димом мимоволі, завдаючи шкоди своєму організмові.

Але незабаром, можливо, стражданням «пасивних курців» буде покладено край. Як повідомляє сайт «Кореспондент», голландський інженер Еверт Вілбенк винайшов революційну високотехнічну цигарку, яка... не випускає диму. На вигляд це диво нічим не відрізняється від звичайної сигарети, але всередині має мікросхему, нагрівальний елемент, капсулу з чистим нікотином і батарейку. Як запевняє Вілбенк, аби викурити цю цигарку, не потрібні ні запальничка, ні сірники — чутливі сенсори реагують на дотик губ і автоматично вмикають механізм, щойно людина бере цигарку до рота. Мікропотік гарячого повітря вивільнює пари нікотину, мікросхема контролює процес і його тривалість, а батарейка дає енергію для механізму.

Бездимові цигарки значно менше шкодять здоров’ю курця, адже, на відміну від тютюну, не містять у собі отруйних смол та інших елементів, а забезпечують надходження в організм лише чистого нікотину. Таким чином, споживач отримає жадану дозу «допінгу», а люди навколо при цьому не зазнають жодного шкідливого впливу. Якщо все буде добре, перші цигарки Вілбенка надійдуть у продаж уже в 2008 році.