У Японії створили синтетичні імунні клітини для лікування коронавірусу

14:02, 16.08.2024
У Японії створили синтетичні імунні клітини для лікування коронавірусу

медсестри доглядають за пацієнтом із важкими симптомами COVID-19 в університетській лікарні Джунтендо в Токіо. (Фото: Kyodo)

Штучні імунні клітини з використанням ембріональних стовбурових клітин людини для лікування COVID-19 та нових коронавірусних інфекцій створили японські науковці.

 

Як інформує УМ, про це 16 серпня повідомило видання Kyodo.

 

Дослідницька група з фахівців кількох провідних японських університетів створила штучні цитотоксичні Т-клітини, відомі як «Т-клітини-вбивці», які атакують заражені вірусом клітини людського організму. Ці синтетичні імунні клітини розроблені такими, щоб знизити ризик їх відторгнення пацієнтами із генами з «сенсорними» функціями, що виявляють білки, притаманні новому коронавірусу.

 

Науковці розповіли, що коли їх клітини культивували з клітинами, зараженими новим коронавірусом, близько 90% останнього через 12 годин ставали мертвими.

 

Команда дослідників подала заявку на патент на винайдений ними спосіб лікування коронавірусних інфекцій.

 

Далі науковці планують провести тести на мишах, аби визначити безпечність лікування, й орієнтовно за три роки розпочати клінічні випробування на пацієнтах.

 

Розробники штучних Т-клітин сподіваються, що нове лікування буде ефективним для пацієнтів з ослабленим імунітетом, оскільки їхні клітини безпосередньо атакують лише інфіковані клітини.

 

Зауважимо, шо Київ та 20 областей дозамовили близько 14 тисяч доз омікрон-специфічної вакцини для щеплень проти коронавірусу.

 

Як повідомляла УМ, COVID-19 «наздоганяє»: люди, які перенесли коронавірус частіше відчувають задишку та втому.