Психологічне відновлення українців: до нових проєктів залучатимуть митців

12:09, 20.06.2024
Психологічне відновлення українців: до нових проєктів залучатимуть митців

До проєктів психологічного відновлення українців залучатимуть митців. (Фото: сайт МКІП)

Про роль культури у пошуку нових методів реагування на психологічні травми війни - т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв обговорив з керівником відділу «Мистецтво та здоров’я» ВООЗ Крістофером Бейлі.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба МКІП на сайті відомства.

 

«Ми сьогодні в Україні приділяємо багато уваги питанням ментального здоров’я. Ці процеси відбуваються на стику різних сфер. Під час війни ми відчули велику потребу в тому, щоб мистецькі практики долучилися до вирішення проблем, пов’язаних з ментальним здоров’ям, і мистецтво тут відіграє велику роль. Це стосується і наших ветеранів, і людей, які втратили рідних, і всіх громадян загалом», – сказав Карандєєв.

 

Він також висловив готовність до співпраці щодо створення мистецьких проєктів із залученням людей з інвалідністю. Своєю чергою Бейлі наголосив на важливості соціальної складової у відновленні від трансгенераційної травми та необхідності мистецьких заходів у сфері відновлення.

 

 

Можна ефективно направити артпроєкти в систему охорони здоров’я через створення мережі. Працівник цієї мережі буде проводити консультації із сімейним лікарем, бо у сімейного лікаря зазвичай лише 14 хвилин на пацієнта в середньому, тут не до розмов про мистецтво, - сказав Бейлі.

 

Програма ВООЗ «Мистецтво та здоров’я» допомагає державам-членам проаналізувати факти та посилити політику у сфері охорони здоров’я знаннями щодо використання мистецтва для покращення здоров’я. Лабораторія мистецтва та здоров’я Jameel є інструментом, який допомагає підтримувати та популяризувати цю доказову базу.

 

Бейлі 22 червня виступить у львівському Національному драматичному театрі імені Марії Заньковецької з моноперформансом «Чужинці у часі». Це своєрідне дослідження про травму, яка передається від покоління до покоління й проявляється в житті людей, та як мистецтво допомагає загоїти рани та трансформувати громади.

 

Нагадаємо, що Україна та ЄС узгодили текст угоди про гарантії безпеки

 

Як повідомляла УМ, громадські організації України звертаються до Кабінету міністрів України з вимогою звільнити із займаної посади державного секретаря Міністерства культури та інформаційної політики України  (МКІП) Юрія Лещука.