Білки крові можуть попереджати про рак за сім років до встановлення діагнозу

16:54, 15.05.2024
Білки крові можуть попереджати про рак за сім років до встановлення діагнозу

Вчені виявили білки крові, які можуть попереджати про рак за сім років до встановлення діагнозу

У крові людини науковці виявили білки, які можуть попередити людей про рак більш ніж за сім років до його діагностування.

 

Результати цих досліджень оприлюднили вчені Департаменту здоров’я населення Наффілда Оксфордського університету в журналі Nature Communications.

 

Як інформує УМ, про це повідомило наукове видання  MedicalXpress.

 

Вчені виявили 618 білків, пов'язаних із 19 різними типами раку. Серед них 107 білків знайшли у крові, яку пацієнти здавали принаймні за сім років до діагнозу. Команда дослідників з'ясувала, що ці білки можуть бути залучені до найбільш ранніх стадій розвитку раку, коли йому ще можна запобігти.

 

"Щоб врятувати більше життів, нам потрібно краще зрозуміти, що відбувається на ранніх стадіях захворювання. Дані тисяч людей з раком дали нам уявлення про те, як білки в крові можуть впливати на ризик розвитку хвороби. Тепер нам потрібно детально вивчити ці білки, щоб побачити, які з них можна використовувати для профілактики", – каже старший нутриціолог-епідеміолог Департаменту здоров’я населення Наффілда Оксфордського університету Керен Папір.

 

Дослідники вважають, що деякі з цих білків можна використовувати для виявлення раку набагато раніше, ніж це можливо зараз. Очікується, що у майбутньому це може допомогти лікувати хворобу на набагато раніших стадіях або взагалі запобігти їй.

 

"Це дослідження наближає нас до можливості запобігти раку за допомогою цілеспрямованих препаратів – колись це вважалося неможливим, але тепер здається більш досяжним", – вважає старший молекулярний епідеміолог Департаменту здоров’я населення Наффілда Оксфордського університету Карл Сміт-Байрн.

 

Вчені підкреслили, що їм потрібно провести додаткові дослідження, щоб визначити точну роль цих білків у розвитку раку: які з них є найбільш надійними для тестування, які тести можна розробити для виявлення білківта які препарати можуть впливати на ці білки.

 

"Це дослідження є першим важливим кроком на шляху до запровадження профілактичних методів лікування раку, які є найкращим способом забезпечити людям довге, здорове життя без страху перед хворобою", – зазначив виконавчий директор з досліджень та інновацій у Cancer Research UK Ієн Фоулкс.

 

Нагадаємо, проходження регулярних обстежень дозволяє виявити рак на ранній стадії. Ми розповідали, які обстеження слід пройти для ранньої діагностики хвороби і як це зробити безкоштовно.

 

Як повідомляла УМ, «Нові» ферменти зроблять кров будь-якої групи універсальною для переливання.