В Україні вперше одночасно трансплантували підшлункову залозу та нирку

19:49, 05.05.2023
В Україні вперше одночасно  трансплантували підшлункову залозу та нирку

Пацієнтці пересадили одночасно підшлункову залозу та нирку від посмертного донора

В Львові лікарі врятували одразу чотирьох пацієнтів, пересадивши їм органи від одного посмертного донора: уперше відбулася трансплантація відразу двох органів одному хворому - підшлункової залози та нирки. Також медики зробили ще три складні трансплантації: легень, серця та печінки

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

 

Операцію з трансплантації підшлункової та нирки зробили 33-річній медсестрі Олені Ткачук з Рівненщини. Втручання виконали спеціалісти Лікарні Святого Пантелеймона. Оскільки трансплантація підшлункової залози вважається одною із найскладніших операцій у світі, львівським лікарям допомагали хірурги київської клініки "Феофанія".

 

Олена з 5 років хворіла на цукровий діабет. Її підшлункова не виробляла інсулін. Після того, як Олена народила дитину, відмовили ще й нирки.

 

На операційному столі жінка провела майже 9 годин. Впродовж 6 годин їй пересаджували підшлункову залозу, а ще понад 2 години – нирку. Органи запрацювали відразу на операційному столі.

 

Чоловік Олени – військовий, його відпустка збіглася в часі з операцією дружини.

 

«Жінка тішиться, що нарешті може жити без уколів інсуліну та процедур гемодіалізу. Мріє більше часу проводити з чоловіком та 11-річною донечкою, а ще - вийти на роботу, яку колись змушена була покинути через хворобу»,– говорять у медзакладі.

 

Олену виписали з лікарні на 11-ий день після операції, на її день народження.

 

 

Шанс на друге життя Олена та ще троє українців отримали завдяки згоді на донорство родини 42-річного чоловіка, який помер внаслідок інсульту.

 

Легені пересадили чоловікові з Донеччини, у якого була кістозна гіпоплазія обох легень. Він три роки жив на кисневій підтримці.

 

Печінку трансплантували 43-річному жителю Закарпаття, який хворів на цироз. Чоловік пережив сім внутрішніх кровотеч. Серце пересадили 48-річному львів’янину. Він чекав операції рік. Його серце не могло перекачувати кров і могло зупиниться у будь-яку мить.

 

«Це вперше в історії України таку кількість органів пересадили в одній лікарні. Врятовано чотири життя», – кажуть у Першому медичному об’єднанні Львова.

 

Як повідомляла УМ, у Львові 54-річний чоловік -донор, у якого трапився інсульт, врятував життя одразу п’ятьох людей.