У Львові медики перезапустили серце 101- річній жінці: вона мріє дожити до перемоги

17:42, 19.12.2022
У Львові медики перезапустили серце 101- річній жінці: вона мріє дожити до перемоги

Львівські лікарі вчасно і професійно перезапустили 101 -річній бабусі серце, тим самим врятували їй життя

Львівські лікарі врятували 101-річну Марію Оробець, вони перезапустили серце та встановили третій у її житті кардіостимулятор. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у Першому медичному об'єднанні Львова.

 

Жінка потрапила до лікарні у критичному стані: з тиском 40/20 мм рт ст і пульсом - до 20 ударів на хвилину. 

 

За словами медиків, Марії Оробець стало погано два тижні тому: вночі сильно запаморочилося в голові та кинуло у піт. Жінка навіть не могла підвестися з ліжка, тож з останніх сил кликала на допомогу. Її почула онука, яка одразу викликала швидку.

 

Так далася взнаки її давня хвороба, про яку вона дізналася 16 років тому, коли уперше звернулась за медичною допомогою. Тоді після низки обстежень їй діагностували AV-блокаду, тобто різке зниження частоти серцевих скорочень до критичного рівня, 17-20 ударів на хвилину. 

 

 

Спеціалісти встановили жінці кардіостимулятор. Відтоді пристрій, що працює як комп’ютер, генерував електричні імпульси для стимуляції скорочення серцевого м'яза. 

 

7 років потому його замінили на новий, однак він теж своє відпрацював.

 

 

«Відтак пані Марію знову в надважкому стані та з низькою частотою серцевих скорочень швидка доправила до нашої лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова»,– згадують медики.

 

Консервативне лікування бабусі уже не могло зарадити: тиск жінки був критичним – 40/20 мм рт ст, пульс до 20 ударів на хвилину. Відтак в надважкому стані та з низькою частотою серцевих скорочень "швидка" доправила пані Марію до лікарні св. Пантелеймона. Лікарі невідкладно взяли її до операційної та поставили новий, уже третій кардіостимулятор.  

 

Уже за декілька хвилин стан пацієнтки стабілізувався, а на третій день після втручання вона поїхала додому. 

 

«Бажаємо пані Марії багато часу бавити правнуків і здійснити головну мрію – дочекатися перемоги України»,– додають лікарі.

 

Нагадаємо, львівські медики врятували 70-річну волонтерку, якій російські окупанти у Херсоні зламали хребет.

 

Як повідомляла УМ, львівські дитячі кардіохірурги врятували життя новонародженого Михайлика, у яркого була критична вада серця.