У лікарнях України офіційно працюватимуть капелани

14:08, 25.10.2022
У лікарнях України офіційно працюватимуть капелани

Служба військового капеланства – потреба сьогодення

Військові священнослужителі — капелани відтепер офіційно працюватимуть в українських лікарнях і надаватимуть  допомогу не лише пацієнтам, а й їхнім рідним та медичному персоналу.



Як інформує Україна молода, про це повідомляє  пресслужба МОЗ.

 

«В умовах повномасштабної війни в Україні надзвичайно важливо запровадити цілісний підхід до надання медичної допомоги, який враховує як фізичні, так і психосоціальні аспекти кожного пацієнта. У багатьох провідних країнах світу посада капелана прирівняна до посади лікаря та психолога, і він є повноправним членом мультидисциплінарної команди лікарняного закладу», - зазначає МОЗ.

 

Відтепер до Національного класифікатора медичних інтервенцій включено такий вид втручання з підтримки пацієнтів, як духовна опіка, що, зокрема, є невіддільною складовою паліативної допомоги.

 

Капеланська опіка поширюється не лише на пацієнтів, а також на членів їхніх сімей та медичних працівників й інший лікарняний персонал. Водночас, капеланські служби формуються із обов'язковим дотриманням принципу міжконфесійності, а капеланські послуги пропонуються виключно на добровільній основі.

 

Перших капеланів офіційно прийняли на роботу до медзакладів Івано-Франківщини, Київщини та Львівщини.

 

«У багатьох провідних країнах світу посада капелана прирівняна до посади лікаря та психолога, і він є повноправним членом мультидисциплінарної команди лікарняного закладу», - йдеться у повідомленні.

 

Серед вимог до осіб, які обійматимуть посаду капелана у медзакладах – вища богословська освіта, а також досвід проходження післядипломної клінічної підготовки.

 

Раніше вперше після томосу про створення ПЦУ її священники провели переговори з представниками УПЦ МП, які як виявилося, прийшли на зустріч без відома свого керівництва. Воно вже негативно відреагувало на цей діалог.

 

В РПЦ стався розкол думок  після рішення УПЦ МП – одні кажуть, що все добре та єдність буде зміцнюватися, а інші – що у всьому винні США.

 

Через три дні з початку війни, 27 лютого, багато українських храмів УПЦ МП перестали поминати  під час служб ім’я російського патріарха Кіріла.

 

Як повідомляла УМ, рік тому Рада ухвалила закон про капеланів.