Новий випадок поліомієліту зафіксовано в Україні

17:06, 24.01.2022
Новий випадок поліомієліту зафіксовано в Україні

Поліомієліт - страшна хвороба. (Фото з відкритих джерел)

Новий випадок захворювання на поліомієліт виявили у дитини на Закарпатті. Малюк не мав щеплення, а зараз у нього зафіксували ослаблення рухової активності м’язів ніг.

 

Як інформує УМ, про це  24 січня повідомили в Міністерстві охорони здоровʼя на своєму сайті.

 

Центр громадського здоровʼя ж повідомляє, що хворобу виявили у дворічного хлопчика, який у грудні 2021 року перебував на лікуванні у Львові, тоді й проявилися симптоми поліомієліту. Епідеміологи зараз досліджують джерело інфекції. Дитина, зі слів мами, не щеплена через відмову батьків. Контактів із дітьми, які нещодавно отримали щеплення, не було. Дитина проживає в сім’ї одна, рідних братів і сестер не має.

 

Поліомієліт — це інфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він поширюється від людини до людини найчастіше через фекалії та слину, якими забруднено руки, їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина — і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років. Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

 

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації. В Україні усі діти до 6 років, які пропустили щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, — повинні його надолужити. Наприклад, якщо дитина має 2, 4, 6 або 18 місяців і ще не отримала щеплення — потрібно звернутися до сімейного лікаря або педіатра. Вакцини закуповують державним коштом, а тому вони безоплатні. Щеплення можна зробити в державних медичних закладах.

 

На початку жовтня 2021 року в Україні вперше за шість років зафіксували випадок паралічу, спричиненого поліомієлітом. Заразилася півторарічна дитина з багатодітної родини на Рівненщині, потім лікарі діагностували ту ж хворобу в шести братів і сестер малюка. Батьки відмовилися вакцинувати дитину з релігійних міркувань.

 

9 жовтня в області оголосили про початок кампанії з вакцинації дітей. У регіон направили команду епідеміологів і вірусологів, щоб розслідувати випадок зараження.

 

Як повідомляла УМ, на початку листопада у Закарпатській області у 12-річної школярки діагностували поліомієліт із паралічем. Після цього хворобу підтвердили ще у пʼяти невакцинованих дітей.