Студенти НМУ ім. Богомольця обурені примусом до вакцинації

17:24, 25.09.2021
Студенти НМУ ім. Богомольця обурені примусом до вакцинації

Студенти-медики, які працюватимуть "у полі" обов'язково мають вакцинуватися. (Фото: facebook.com/bnmu.ua)

Неабиякий скандал через вакцинацію розгорівся у Національному медичному університеті імені Богомольця: студенти-медики обурені, що їх неофіційно і без законних підстав нібито примушують до щеплення від коронавірусу.

 

Тих, хто не надасть документи про вакцинацію або ПЛР-тест до 27 вересня - можуть не допустити до занять.

 

При цьому тести нібито треба надавати кожні три доби.

 

Коли ж буде зафіксовано 25% пропущених лекцій, таких студентів нібито будуть відраховувати, а також виселяти з гуртожитків.

 

Як інформує Україна молода, про це пише РБК-Україна, посилаючись на власні джерела серед студентів університету.

 

На скандал змушений був відреагувати ректор НМУ ім. Богомольця, професор Юрій Кучин.

 

Шоковані студенти посилаються на наказ ректора, який поширюється у групових студентських мессенджерах.

 

У наказі від 23 вересня йдеться про те, що до гуртожитків, а також на заняття не повинні допускати студентів без вакцинації або ПЛР-тесту. Але цікаво, що в наказі немає, ні печатки, ні підпису ректора.

"У нас відбувається дурдом. Нам надіслали наказ. Але він без підпису і печатки. По суті це тільки папірець. Нас всіх залякали й сказали, що до понеділка у нас повинні бути паспорти вакцинації, або робіть кожні три дні ПЛР-тест. Або ви не ходите на пари. А якщо ви не ходите на пари - вас відраховують через три тижні. Теж саме зі студентами, які живуть у гуртожитку", - розповіла студентка.

 

Дівчина зазначила, що мова йде не про одну дозу вакцини, а про повну вакцинацію, тобто дві дози. Як це зробити до понеділка, вона поняття не має.

 

"Сказали, що студентів будуть відраховувати, а з гуртожитку виселяти. Але робити ПЛР-тест кожні три дні - це ж нереальні гроші. Плюс у когось ж можуть бути протипоказання. Це все незаконно і ми вчора підняли бунт", - продовжила студентка.

 

За неофіційними даними, в університеті вже радилися з юристами щодо незаконності таких вимог. Адже раніше керівництво МОЗ України запевняло, що примусово нікого не можуть вакцинувати.

 

Водночас, ректор НМУ ім. Богомольця, професор Юрій Кучин у своєму Facebook назвав такі розповіді неправдивими та наголосив, що ніхто студентів без щеплень від коронавірусу не виключатиме. Для них буде доступно онлайн навчання, як і минулого року.

 

Але для бажаючих працювати "в полі" (з COVID-бригадами та в стаціонарах з пацієнтами з коронавірусною хворобою) умова про щеплення є обов'язковою, щоб не піддавати ризику ані себе, ані інших.

 

"Щодо обов'язковості вакцинації або ПЦР-тесту при проживанні в гуртожитках - це рішення студентської ради, яка самостійно вирішує чи готові вони ризикувати своїм здоров'ям, проживаючи разом з не вакцинованими студентами", - розповів пан Кучин.

 

Як повідомляла "УМ", українці не бажають вакцинуватися, бо сертифікат про щеплення можна купити.