В Україні заборонили усі планові операції

16:34, 09.11.2020
В Україні заборонили усі планові операції

Україна уже переходить на другий етап поширення коронавірусної хвороби.

Україна переходить на другий етап реагування на поширення коронавірусу. Відтак, клініки припиняють проведення планових операцій.


Як інформує УМ, про це за результатами нарад під керівництвом президента та заступника глави ОПУ з главами ОДА повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

 

“З понеділка всі планові операції, планові госпіталізації заборонені в наших лікарнях. Лікарні приймають ургентних хворих та хворих з коронавірусом”, - сказав він.

 

Ляшко зазначив, що Україна уже переходить на другий етап поширення коронавірусної хвороби.

 

Тому терміново кількість ліжок для хворих планують збільшити до 80 тисяч, з них 60 тисяч забезпечать киснем впродовж місяця.

 

Зазначимо, що на третьому етапі планують розгортати польові шпиталі. Ляшко закликав дотримуватись вимог карантину, аби не допустити цього. За його словами, ситуація з коронавірусом вкрай напружена.

 

В кінці жовтня МОЗ розробило чотири етапи реагування на поширення коронавірусу:

 

1 рівень – щоденна кількість випадків COVID-19 в межах 5 – 7 тисяч.

2 рівень – заповнення ліжок складатиме близько 70% в цілому по країні. Кількість хворих з підтвердженими випадками по країні складає 8 – 10 тисяч. Україна сьогодні перейшла саме на 2 рівень.

3 рівень – кількість хворих з підтвердженими випадками коронавірусу складає від 11 до 15 тисяч на добу, а завантаженість ліжок по всій країні буде складати не менше 85%.

4 рівень – найгірший сценарій, коли ресурси системи охорони здоров’я вичерпані, а щоденна кількість випадків буде близько 20 тисяч хворих.
 

Ляшко заявив, що українська медична система не витримає понад 20 тисяч хворих на добу

 

Станом на 9 листопада в лікарнях перебувають більше ніж 28 тисяч пацієнтів із підозрою на коронавірусну хворобу або з уже підтвердженим діагнозом.

 

Країна подолала рубіж 10 тисяч хворих за добу 7 серпня. Загалом від початку епідемії захворіли 469 018 мешканці України, з них одужали 209 143 пацієнтів, померли – 8 565 хворих.