Лікарі психлікарні Києва мітингують проти звільнення

12:29, 27.04.2020
Лікарі психлікарні Києва мітингують проти звільнення

Лікарня розрахована на більш як тисячу хворих, а протягом року в ній лікуються близько 10 тисяч людей.

Під столичною психлікарнею мітингують лікарі проти звільнення. В адміністрації лікарні кажуть, що їм доведеться скоротити третину співробітників через запровадження другого етапу медичної реформи.

 

Як повідомляє УМ про це повідомляється на офіційному сайті медзакладу.

 

Лікарі кажуть, що якщо буде скорочено близько 450 співробітників – психіатрична лікарня буде знищена.

 

"Нам доведеться скоротити половину персоналу – нині бюджет лікарні передбачає фінансування тільки на половину. Тому лікарню можна просто закрити, – каже Дмитро Лебедев, заступник головного лікаря лікарні.

 

Зокрема, під час мітингу частина лікарів все ж пішли до лікарні, адже їм потрібно доглядати за хворими. Лікарі погодились з новою реформою від Міністерства охорони здоров’я, але не погоджуються з методами її втілення.

 

В адміністрації Київської психіатричної лікарні кажуть, що третину співробітників доведеться скоротити, а це йде мова про 450 осіб. Це має бути через те, щоб інші співробітники мали змогу отримати хоча б мінімальну зарплату.

 

Лікарня розрахована на більш як тисячу хворих, а протягом року в ній лікуються близько 10 тисяч людей.

 

Фінансування лікарні у 2020 році передбачене у 69 млн грн, тоді як лікарні потрібно 120 млн грн. Через нестачу у майже 50 млн грн, лікарні не буде змоги виплачувати зарплатню всім співробітникам.

 

З 15 квітня 2020 року у лікарні скасовано всі внутрішні та зовнішні сумісництва. Унаслідок цього, фактичні розміри заробітної плати всіх працівників зменшились.

 

Раніше лікар-психіатр Наталія Стрімовська повідомляла, що у київській психлікарні скорочують медиків та примушують підписувати накази, що готові працювати за мінімальний оклад

 

"У цих важких умовах запустили медичну реформу, покликану як я розумію, зробити медицину більш якісною і доступною, а оплату праці медиків - більш гідною. Нас запевняли, що медики не постраждають від скорочень. У четвер оголосили, що всі підробітки і сумісництва з персоналу знімають. У п'ятницю перед Великоднем видали аванс в розмірі 1500 грн (в моєму випадку - замість 4 тис. грн). У вівторок після Великодня оголосили, що всі повинні підписати наказ, що готові працювати за мінімальний оклад: в моєму випадку - це: 3 тис. 800 грн. У вівторок оголосили, що кожне відділення має звільнити 11 співробітників. У випадку мого відділення - з 25", - зазначила Стрімовська.

 

Лікар-психіатр звернулась до МОЗ та уряду з питанням чи це та подяка медикам, про яку казали, а також наголосила, що психічні хвороби поширені і дуже страшні.

 

"У мене питання до Міністерства охорони здоров'я і до уряду: це та горезвісна подяка медикам, про яку ви говорите на кожному кутку? Ви серйозно вирішили заощадити на психічному здоров'ї нації? Ці 8 тис. гострих психотичних хворих, які проліковуються щороку в нашій лікарні - вони тепер залишаться без допомоги? Ви думаєте, психічних хвороб не існує - так ось, вони є, хронічні і дуже страшні, і ви їх не бачите тільки через те, що купка ентузіастів за смішні гроші брала удар на себе. А тепер що робити і нам, медикам-психіатрам, і нашим підопічним, приреченим вами залишатися без допомоги в разі загострення психічної хвороби. 80% з них - інваліди 2 групи, непрацездатні люди з пенсією 1500 грн на утриманні у своїх близьких", - наголосила Стрімовська.

 

Нагадаємо, з 1 квітня стартував другий етап медичної реформи.

 

Лікарні, які надають спеціалізовану або вузькоспеціалізовану медичну допомогу, тепер працюватимуть за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”.