Плаквеніл: що відомо про препарт, яким лікуватимуть українців від COVID-19

09:01, 09.04.2020
Плаквеніл: що відомо про препарт, яким лікуватимуть українців від COVID-19

"Плаквеніл" можна було купити за 500-600 гривень за упаковку (60 таблеток). Зараз в аптеках його немає.

Україна затвердила Плаквеніл у переліку препаратів, якими лікуватимуть українських пацієнтів з COVID-19. Основний інгредієнт препарату – гідроксихлорохіну сульфат.

 

Плагеніл затвердили ще у 1955 році, нині він входить у перелік життєво необхідних та важливих препаратів. Під час лабораторних експериментів він виявився ефективним у боротьбі з коронавірусом, повідомляє Forbes.

 

Лікування Плаквенілом в Україні


Україна отримала партію препаратів Плаквеніл, який низка країн визнала ефективним в лікуванні COVID-19. Препарати вже перерозподілили та направили в області.

 

Новообраний очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що препарат має діючу речовину, яка є ефективною проти коронавірусу. Тому у МОЗ вирішили домовитися додатково з низкою фармкомпаній, щодо постачання препаратів, які містять ту ж діючу речовину, що й Плаквеніл.

 

На сайті Tabletki.ua (використовується для моніторингу наявності ліків в українських аптеках) зазначено, що "Плаквеніл" в аптеках вже відсутній. Раніше його можна було купити за 500-600 гривень за упаковку (60 таблеток).

 

Гідроксихлорохін та хлорохін — саме ці препарати постачають під назвою Плаквеніл. Хлорохін застосовується для лікування малярії, а гідроксихлорохін застосовується для лікування ревматоїдного артриту чи системного червоного вовчака.

 

Дослідження

9 березня в журналі Clinical Infectious Diseases опублікували дослідження про те, що препарат має хороший потенціал для боротьби з коронавірусом Covid-19. Під час клінічних випробувань було встановлено, що гідроксихлорохін має здатність протистояти коронавірусу.

 

Пізніше з'явилося дослідження французьких вчених. В лабораторному дослідженні взяли участь 36 пацієнтів. 20 пацієнтів – це експериментальна група, де добровольцям щодня вводили 600 мг "Плаквеніл". Решта 16 пацієнтів – контрольна група, яку лікували згідно з протоколом.

 

Згідно з дослідженням, на третій день 50% учасників, яких лікували лише "Плаквенілом", отримали негативний результат на коронавірус. А на шостий день негативний результат отримали вже 70%.

 

Крім цього, 6 з 20 пацієнтів лікували за допомогою "Плаквенілу" у поєднанні з антибіотиком азитроміцином. Цікаво, що вони одужали ще швидше. Вже на третій день негативний результат на коронавірус отримали 83% учасників, а на шостий день одужали всі 100%.

 

Тим часом пацієнти з контрольної групи хворіли довше. На третій день захворювання видужали лише 6,3% учасників, а на шостий – 12,5%.

 

Застосування і перестороги.

"Плаквеніл" застосовується для профілактики і терапії гострих нападів малярії, а також лікування ревматоїдних і ювенільних ревматоїдних aртрітів, системного та дискоїдного червоного вовчака.

 

Препарат не застосовується, якщо пацієнт страждає на ретинопатію, спадкову непереносимість лактози. Його неприпустимо використовувати в терапії вагітних, годуючих та дітей, яким не виповнилося 6 років з масою тіла менше 31 кг.

 

З особливою обережністю "Плаквеніл" використовують в терапії хворих, які страждають порушенням зору, гематологічними захворюваннями, важкими неврологічними зaхворюваннями, психозами, пізньою шкірною порфірією, нирковою недостатністю, дефіцитом глюкозо-6-фосфaтдегідрогенази, шлунково-кишковими патологіями, підвищеною чутливістю до хініну.

 

До всього іншого "Плаквеніл" має низку побічних ефектів (усі побічні ефекти трапляються з різною частотою і не є обов'язкові для кожного випадку):

 

- проблеми крові та лімфатичної системи: анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія;

- розлади імунної системи: кропив'янка, ангіоневротичний набряк, бронхоспазм;

- метаболічні та аліментарні розлади: відсутність апетиту;

- психіка: психоз, підвищена збудливість;

- нервова система: головний біль, запаморочення;

 

- органи зору: нечіткість зору внаслідок порушення акомодації, є дозозалежним і оборотним явищем. Нечасто може виникати ретинопатія зі змінами пігментації і появою дефектів поля зору, однак якщо не перевищувати рекомендовану добову дозу, то це явище виникає рідко;

- органи слуху і рівноваги: шум у вухах, також можлива втрата слуху;

- серце: кардіоміопатія, що може призводити до розвитку серцевої недостатності, у деяких випадках з летальним кінцем;

- шлунково-кишковий тракт: біль у животі, нудота, діарея, блювання;

- шкіра і підшкірна клітковина: висип на шкірі, свербіж. Нечасто зустрічається зміна пігментації шкіри та слизових оболонок, знебарвлення волосся, алопеція.

 

Симптоми передозування можуть включати головний біль, порушення зору, серцево-судинний колапс, судоми, гіпокаліємію, порушення ритму і провідності, зокрема подовження інтервалу QT, шлуночкову тахікардію torsade de pointe, шлуночкову тахікардію та фібриляцію шлуночків, за якими настає раптово іноді летальна зупинка дихання і серця.

 

УМ нещодавно писала про те, що екс-очільниця МОЗу Уляна Супрун вказала, що лікувати українців тими препаратами, які сьогодні використовують у різних країнах світу, “вкрай небезпечно”, маючи на увазі саме "Плаквелін".