У Кличка прокоментували закупівлі медобладнання у фармкомпанії, причетної до махінацій на тендерах

11:53, 27.02.2020
У Кличка прокоментували закупівлі медобладнання у фармкомпанії, причетної до махінацій на тендерах

Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) був одним з найбільших замовників продукції у ТОВ “Амаркорд”, яке в свою чергу було викрито на штучному завищенні цін на тендерах та виводі бюджетних коштів в офшори. Чи була це змова, чи міський Департамент просто не помітив сумнівну схему, УНН запитав у КМДА.

 

У Департаменті охорони здоров’я відповіли, що забезпечують рівні умови для всіх учасників процедур закупівель, а всі тендери проходять у відповідності до чинного законодавства. Водночас Департамент охорони здоров’я повідомив, що не здійснює заходів щодо встановлення наявності чи відсутності протиправності в діях тих чи інших осіб, оскільки це не входить до повноважень співробітників Департаменту.

 

За порядок проведення централізованих державних закупівель у Департаменті відповідають Постійні робочі групи. Саме вони розраховують очікувану вартість предмету закупівлі, враховуючи закупівельні ціни по регіонам України, розповіли там.

 

“Також повідомляємо, що в 2020 році централізованих закупівель товарів у ТОВ „Амаркорд“ Департамент охорони здоров’я не здійснював”, — додали в КМДА.

 

Як повідомляла УМ, “Амаркорд” було викрито на штучному завищенні цін на тендерах. Українська фармкомпанія підробляла інвойси свого партнера — відомої американської компанії Boston Scientific і в такий спосіб заробляла на українському бюджеті. Впродовж 5 років заробіток компанії становив близько 200 млн грн, що майже вдвічі перевищує реальну вартість поставленої нею продукції. При цьому DOZORRO попереджало про ризики співпраці з фармкомпанією “Амаркорд”.

 

“Амаркорд”, належить родичам ексспікера Верховної Ради Олександра Мороза.

 

Також нагадаємо, в Офісі Генпрокурора приховали наявність кримінального провадження проти “Амаркорд” і не повідомили, чи оголошені підозри власникам “Амаркорда” і митникам.