Науковці відтворили геном чоловіка, який помер понад 200 років тому

13:17, 20.01.2018
Науковці відтворили геном чоловіка, який помер понад 200 років тому

Генні інженери відновили геном чоловіка, який помер у 1827 році (ілюстрація)

Група науковців із Ісландії, Франції, Беніну, Португалії змогла проаналізувати ДНК нащадків темношкірого чоловіка, що жив в Ісландії, та виокремити його гени.

Про це пише ZIK.

Вчені вирішили відновити геном чорношкірого раба Ганса Джонатана, який народився в данській колонії на острові Санта-Крус в Карибському морі. З цього острова він втік до Ісландії. Тоді в Ісландії ще не жили люди африканського походження, тому геном цієї людини був унікальним для Ісландії початку 19 століття.

Згідно з місцевими історичними хроніками, Ганс Джонатан прижився в Ісландії. До нього ставилися привітно. Він навіть одружився і став батьком трьох дітей. До речі, вивчаючи геном Ганса Джонатана, вчені прийшли до висновку, що його мати була афроамериканкою, а батько – білим європейцем.

Зібравши генеалогічні дані, що містяться в базах Ісландії, вченим вдалося виявити 788 нащадків Джонатана, кожен з яких мав невелику частину генома свого предка. Вчені проаналізували геном 182 з них. На підставі зібраної інформації ученим вдалося відтворити більшу частину генома раба-втікача, а також простежити розвиток його роду.