Ліквідовано три нові схеми для ухилянтів - СБУ, фото

12:36, 05.12.2023

Служба безпеки ліквідувала три нові схеми незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку, серед затриманих – керівник районного військкомату.

 

Як інформує УМ, про це 5 грудня повідомила пресслужба  СБУ у Телеграм.

 

"У різних регіонах України затримано організаторів нелегальних трафіків, серед яких очільник одного з районних військкоматів.

 

За гроші вони пропонували потенційним призовникам виїхати до Євросоюзу на підставі підроблених документів і таким чином уникнути мобілізації.

 

Вартість таких "послуг" оцінювали від 5 до 12 тисяч доларів, залежно від регіону, терміновості втечі та "об’єму гаманця" у клієнта", - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

 

Зокрема, на Львівщині затримали керівника одного з районних військкоматів, який переправляв ухилянтів за кордон як перевізників гуманітарних вантажів для ЗСУ.

 

Використовуючи власні зв’язки, посадовець вносив персональні дані військовозобов’язаних до інформаційної системи "Шлях" як професійних водіїв міжнародних рейсів.

 

В Одесі "схему" організував місцевий житель, який продавав ухилянтам висновки військово-лікарської комісії про фейкову непридатність до служби за станом здоров’я.

 

Для виготовлення фальшивок він використовував спільників у військкоматі та серед посадовців ВЛК.

 

У Дніпрі викрили трьох учасників злочинної групи, які продавали ухилянтам підроблені довідки про непридатність до служби за станом здоров’я.

 

 

Для виготовлення фальшивок вони  використовували власні зв’язки в одному з місцевих військкоматів Дніпра.

 

За всіма викритими фактами триває розслідування. Зловмисникам загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

 

Як повідомляла УМ, Рекет по-одеськи: «правоохоронці» обкладали даниною ухилянтів.