«Сміливість бути. UA»: до 32-ї річниці Незалежності НБУ презентував срібні пам’ятні монеті, фото

12:09, 24.08.2023

До 32-ої річниці Незалежності України Національний банк презентував нові пам’ятні монеті “Сміливість бути. UA”, присвячені сміливості українського народу.

 

Як інформує УМ, про це 24 серпня повідомили в НБУ у Телеграм.

 

“Вони особливі, адже зазвичай монети присвячуються особистостям, подіям чи якимось суто матеріальним речам. Але ми спробували віднайти щось, що нас об’єднує та є вартим того, щоб бути закарбованим на монеті. І ми знайшли спільну рису, яка є очевидною для всього світу, рису, яка, по суті, стала синонімом слова “українці”. Це – сміливість! ” – сказав очільник НБУ  Андрій Пишний.

 

На аверсі зображено стилізовану композицію, що символізує Україну. Образ нашої Батьківщини втілено в символі тризуба, що перебуває “на вістрі” часу, сучасних трендів, суспільних процесів, уваги світу та творення нової світової історії.

 

 

“Сьогодні весь світ точно знає, що сміливість – це бути українцями. І щоб підкреслити це, ми зробили поверхню срібної монети частково дзеркальною. Піднесіть її до обличчя, побачте себе, відчуйте себе частиною незламної української нації. Це відзнака саме вам! Кожному із вас!”, – підкреслив Андрій Пишний.

 

На реверсі срібної монети міститься композиція, що символізує феномен сміливості та героїчного спротиву українського народу. У центрі – золотиста зірка, що засяяла новою надією, яка завдяки неймовірній відвазі та рішучості українців зруйнувала непорушний ідеологічний (міфічний) “камінь-бетон” непереможності російської армії, що протягом багатьох десятиліть навіювався російською пропагандою усьому світу.

 

 

Як повідомляла УМ, Patriot у кишені: НБУ презентував монету присвячену українській ППО.