День пам’яті захисників України: у Києві відкрили Меморіал полеглим воїнам, фото

15:03, 29.08.2021

Меморіал загиблим киянам - учасникам АТО/ООС відкрили у столиці на розі  Петрівської алеї та вулиці Грушевського у День пам’яті захисників України, 29 серпня.

 

Рік тому, на цьому місці влада заклала капсулу будівництва Меморіалу пам’яті киянам, які поклали життя за незалежність і територіальну цілісність України на сході держави.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Київська міська державна адміністрація в неділю.

 

Композиція Меморіалу створена з граніту та металу. Основний майданчик вимощений гранітними плитами, доріжки викладені тротуарною плиткою. Також облаштували освітлення, полив, оновили під об’єктом комунікації, здійснили благоустрій території біля Меморіалу.

 

Зазначається, що мер Києва Віталій Кличко вшанував пам’ять полеглих захисників України та відкрив Меморіал пам’яті загиблим киянам-учасникам АТО/ООС.

 

 

"Сьогодні, 29 серпня, трагічна дата в новітній історії України. В цей день 7 років тому частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким виходили українські бійці з Іловайська. Іловайський котел став пеклом і символом підступності агресора. А також – символом героїзму українських захисників.

 

Сьогодні ми згадуємо наших героїв і вшановуємо їхню пам’ять та їхній подвиг. І сьогодні ми відкриваємо Меморіал, зведений на честь киян, які загинули за свободу України, за її європейське майбутнє", - наголосив міський голова столиці.

 

Кличко нагадав, що загалом майже 32 тисячі киян пройшли через бойові дії на сході України, 400 захисників-киян загинули.

 

У церемонії відкриття Меморіалу взяли участь матері та дружини загиблих героїв-киян, ветерани, представники міської влади.

 

 

Як повідомляла «УМ», доброволець Святослав Горбенко і солдат Віктор Гурняк удостоєні звання Героя України посмертно, 29 серпня.

 

Саме у День пам’яті загиблих захисників Герой України, підполковник Олександр Петраківський помер від наслідків поранень, отриманих у запеклому бою в районі Щастя Луганської області ще у липні 2014 року. Сім років після того бою Герой був прикутий до ліжка.