Вселенський патріарх Варфоломій прилетів до Києва, фото

00:14, 21.08.2021

Вселенський патріарх Варфоломій прибув із візитом в Україну в п’ятницю пізно ввечері.

 

В аеропорту «Бориспіль» його зустрічали з хлібом-сіллю та щиросердними вітаннями митрополит Київський і всієї України Епіфаній з ієрархами Православної Церкви України, а також прем‘єр-міністр Денис Шмигаль та інші офіційні особи.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує ПЦУ в ніч на суботу.

 

«Вітаємо Вашу Всесвятість на українській землі та дуже радіємо Вашому візиту. Україна вітає Вселенського Патріарха», – наголосив Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

 

 

«Ваше Блаженство, ми раді прибути до України на Ваше запрошення та запрошення Високоповажного Президента Володимира Зеленського», – відповів у свою чергу патріарх Варфоломій.

 

Водночас пан Шмигаль після зустрічі Константинопольського патріарха написав у соцмережах:

 

«Особисто привітав в Україні Вселенського Патріарха Варфоломія. Символічний та важливий візит для нашої держави. Делегація Вселенського Патріархату візьме участь в урочистостях до 30-ї річниці відновлення нашої Незалежності».

 

 

Також прем'єр-міністр подякував Вселенському патріарху за ту підтримку, яка надається Україні та українському народу.

 

Раніше Епіфаній, анонсуючи подію, зазначив, що це третій візит Його Всесвятості до України як Патріарха.

 

«Але він – перший, коли у нас вже є незалежна Церква, яка займає своє місце у Диптиху автокефальних Православних Церков», – наголосив глава ПЦУ, нагадавши, що саме Варфоломій надав Помісній Українській Церкві Томом.

 

 

«Важко переоцінити те, що Його Всесвятість зробив і продовжує робити для вирішення давнього церковного питання в Україні. Саме тому ми шануємо Патріарха Варфоломія як великого благодійника українського народу, який підтримав і ствердив велике благо – право молитися в рідній Церкві рідною мовою і мати рівні права з іншими Помісними Православними Церквами світу», – підкреслив митрополит Київський і всієї України.

 

Як повідомляла «УМ», 21 серпня о 10:00 відбудеться урочиста зустріч і подячна молитва (Доксологія) Вселенського патріарха у Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди прибуття в Україну.

 

У ПЦУ повідомиляють, що на територію Михайлівського Золотоверхого монастиря можна буде потрапити лише через браму, що знаходиться навпроти будівлі МЗС (неподалік від фунікулеру), із додержанням заходів безпеки через пункти огляду.

 

Зокрема, заборонено проносити на територію пляшки з водою, харчові продукти, плакати. Воду в разі необхідності ви зможете взяти вже безпосередньо на території монастиря.

 

Прохід буде відкрито з 8-ї години ранку. Для проходження заходів безпеки з собою необхідно мати документи, що посвідчують особу, а також засоби індивідуального захисту – маски.

 

Вже наступного дня, 22 серпня, патріарх Варфоломій разом із митрополитом Епіфанієм проведе літургію у Святій Софії. Початок богослужіння - 9:00.

 

У ПЦУ нагадують, що кожен може долучитися до богослужіння з Вселенським патріархом, яке відбудеться вранці 22 серпня на території Святої Софії Київської – “якщо не особисто, то через засоби телевізійної та онлайн трансляції”.