Воїни вітають українців з Днем вишиванки

13:23, 21.05.2020

В Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Саме вишита сорочка є одним із найбільш поширених «ідентифікаторів» українців серед інших націй світу.

 

За останні декілька років одяг, оздоблений національним українським орнаментом, знову здобув масову популярність у різних верствах суспільства: вишиванки вбирає молодь як доповнення до повсякденного одягу, політики, актори, телеведучі тощо. Не пасуть задніх і військові – серед воїнів вишита сорочка вважається сильним оберегом та найкращим подарунком.

 

 

Крім того, до Дня вишиванки привітання підготували і львівські десантники.

 

 

Для українця вишита сорочка виконує багато функцій: це оберіг, святиня, місточок між поколіннями. Історія вишитої сорочки дуже давня. Інформагентство АрміяInform зібрало для вас цікаві факти про українську вишиванку, які, можливо, відомі не всім, пише АрміяІнформ.

 

Вишивкою, за свідченням античного історика Геродота, свій одяг оздоблювали ще скіфи. Знайдені на Черкащині срібні скіфські бляшки, що зображають фігурки чоловіків у прикрашеному вишивкою одязі, датовані VІ століттям до нашої ери. Дослідження показали ідентичність з вишивкою українського народного костюму періоду XVIII– XIX ст.

 

Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір’ями, оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах так, щоб малюнок торкався тіла. Для кожного ритуалу була особлива вишиванка. Новонародженим дітям дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.

 

Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

 

Як повідомляла УМ, першим модником у вишиванці був Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом, а саме з піджаком. У такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.