На «Свято Ковалів» в Івано-Франківськ з’їхались ковалі з 20-ти країн світу (фото, відео)

11:31, 05.05.2019
В Івано-Франківську третій день поспіль триває міжнародне "Свято ковалів".
 
На свято до столиці Прикарпаття в 17-те з’їхалися ковалі з 20-ти країн світу.
 
Свято приурочене до Дня міста Івано-Франківська.
 
Ковалі розмістились на площі фортечної галереї "Бастіон" - тут вони створюють свої вироби і продають їх.
 
Як передає "Галицький кореспондент", "родзинкою фестивалю" стала сотня кованих скульптур птахів у небі неподалік від Ратуші та площі Ринок - це подарунок ковалів для Івано-Франківська.
 
 
 

Взяв участь у фестивалі і Дмитро Ейдер - батько полоненого Росією українського моряка Андрія Ейдера, передає "Вежа". Він також коваль. Розповідає, син Андрій у дитинстві часто працював із ним у майстерні. Втім, душа все ж лежала до моря. Мореплавство спершу стало справою життя. А потім перевернуло його з ніг на голову.

 

 
Організатор фестивалю Сергій Полуботько зазначив, що цьогоріч темою дійства стане море. Зокрема, всі учасники "Свята ковалів" створюватимуть якорі.
 
 
Втім, коваль не сказав, що з цими якорями робитимуть згодом - лише натякнув, що буде щось не менш цікаве, ніж ковані птахи.

 

 

Вперше цього року на свято вогню і металу до Івано-Франківська навідалися гості з Китаю. Мер китайського Наньніна Чжоу Хунбо каже, так починається плідна співпраця двох міст.

 

 

А в ніч на неділю на вулиці Лесі Українки відбулися нічні кування.
 
У середмісті, на очах сотень людей, ковалі під керівництвом Василя Гудими виковують великий якір миру для Івано-Франківська. Його обіцяють використати наступного року в одній з інсталяцій.
 
 
Дійство відбувалося під музичний та візуальний супровід - джаз, електронна музика, контрабас, віджеї тощо.
 
Подія приурочена до святкування Дня міста - цьогоріч Івано-Франківськ святкує 357-річчя. На 17 локаціях міста з 3 по 7 травня проведуть більше сотні мистецьких, культурних, розважальних заходів для франківців і гостей міста.
 
Як писала "УМ", раніше на Азовському судноремонтному заводі в Маріуполі відбувся показ балету кранів та гранд-опери "Неро".