Дмитру Гнатюку могло б виповнитися 94 роки (відео)

09:15, 28.03.2019

 

Легендарний оперний співак Дмитро Гнатюк народився 28 березня 1925 року.

Він - перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій», яка стала гімном столиці України.


Неймовірний баритон та артистизм Гнатюка півстоліття чарував людей в усьому світі. Й закохував їх в українську пісню. Гнатюк відспівав тисячі вистав і концертів, і гастролював по всій земній кулі.

Його виконання залюбки слухали навіть диктатори. З народними піснями Гнатюк співав на 70-річчі Сталіна. "Коли заїхали в Кремль, на голові волосся заворушилося. Скоро вихід, а в мене дихання не вистачає", - згадував Гнатюк. А після виступу Сталін із Мао Цзедуном підійшли: "Садыс, пакушай". Хоча Гнатюк був, голодний, та шматок у горло не ліз.

Наступник Сталіна Микита Хрущова просив Гнатюка співати «Два кольори» по два-три рази. А Брєжнєв плакав від пісні "Ой ти, дівчино, з горіха зерня".


"Не можу ображатися на правителів – усі до мене добре ставилися", - зізнавався потім Гнатюк.

Хоча диктатори ставилися до Дмитра Гнатюка з пошаною, та радянський режим затаврував і знищив його рідного брата - Івана. Його затаврували "зрадникм" та переламали хребта на допиті.

Дмитро Гнатюк пішов із життя на 91 році життя, однак його легендарний спів живе й надихає досі.

Та мало хто знає, після яких страшних подій в Гнатюка "відкрився" цей надзвичайний голос. Двіться у відео УМ спільно з IDEALIST.media.