Ровесник НАН України Борис Патон отримав у її 100-річчя орден з рук президента (відео)

10:28, 08.12.2018
Національна академія наук України у п'ятницю 7 грудня відсвяткувала 100-річчя, а її президент Борис Патон, якому 27 листопада також виповнилося 100 років, отримав орден князя Ярослава Мудрого II ступеня від президента Петра Порошенка.
 
Про це повідомляє сайт президента України.
 
"Вітаю Вас, дорогий Борисе Євгеновичу, з унікальним ювілеєм, глибоко шаную Вас і все, що Вами зроблено, бажаю доброго здоров’я і радості від справ і людей, які Вас оточують", - привітав Порошенко Бориса Патона.
 
Президент також підкреслив, що Національна академія наук України - "найцінніший інтелектуальний спадок тієї великої доби". 
 

"За цей час вона виросла в один з найпотужніших наукових центрів Європи. Результати її наукового пошуку визнані і прославили Україну в усьому світі", - зазначив глава держави.
 
За його словами, Академія завжди була національною у найвищому розумінні цього слова. Президент процитував засновника НАН Володимира Вернадського: роль Академії полягає в тому, аби "допомагати зростові української національної свідомості та української культури". Також і політика гетьмана Павла Скоропадського передбачала, зокрема українізацію школи та створення українських університетів.
 
"Через чвари політиків Українська революція тоді не змогла перемогти. Але розуміння великої мети її створення жило і давало сходи. Українська академія завжди була національною. У лавах дисидентського і правозахисного руху, у складі парламенту, який прийняв Акт проголошення незалежності України ми бачимо сотні патріотів, які вийшли зі стін Академії наук", - нагадав президент.
 
Глава держави побажав Академії і далі перебувати попереду у пошуку знань і в утвердженні свободи та незалежності України.