Учений з Китаю оголосив про народження перших генетично модифікованих дітей (відео)

17:46, 26.11.2018
Вчений з Китаю стверджує, що створив перших у світі генетично модифікованих дітей. На світ з'явилися дві дівчинки, які "налаштовані" на відторгнення ВІЛ-інфекції, повідомляє MedikForum.
 
Вчений з Шеньчженя Хе Янкуй заявив, що взяв участь у створенні перших у світі генетично модифікованих людей у своїй лабораторії.
 
Дівчатка-близнючки пройшли через редактуру ДНК за допомогою нового потужного інструменту, здатного переписувати деякі фрагменти геному.
 
Ця робота була проведена з метою надати цим ГМО-дівчаткам повний захист від інфекції ВІЛ, яка може перерости у невиліковний СНІД.
 
Зазначимо, що генетична модифікація людини заборонена в багатьох країнах світу, оскільки її вважають неетичною з наукової та моральної точки зору.
 

Дослідник розповів, що вплинув генетичною модифікацією на ембріони декількох пар під час лікування ними безпліддя, і в ході однієї вагітності справа зайшла досить далеко.
 
Його метою є не лікування або запобігання спадковим хворобам, а створення в організмі людини резистентності проти інфекцій, включаючи ВІЛ. Він заявив, що батьки дівчинки дали повну згоду на це, однак вони відмовилися назвати свої імена. Також вчений відмовився повідомити, з якого міста ці дівчатка і взагалі, коли була проведена вся ця робота.
 
Незалежного наукового підтвердження словам Хе Янкуя також не отримано, результати його генетичної модифікації не опубліковані у жодному авторитетному науковому журналі, де б їх могли оцінити інші експерти.
 
Своє зізнання вчений зробив у понеділок на міжнародній конференції з редагування генів, яка проводилася в Гонконзі. Пізніше вчений підтвердив заяву в інтерв'ю з агентством AP. Він заявив, що відчуває величезну відповідальність, бо подає всій науковій спільноті приклад. Ну, а людство повинно прийняти рішення про те, чи варто все-таки дозволити таку гуманну, на його думку, діяльність у сфері ГМО.