Брат закатованого в Криму Решата Аметова отримав його зірку «Героя України» (фото)

16:19, 02.03.2018
Брат закатованого в Криму Решата Аметова отримав його зірку «Героя України» (фото)

Рефат Аметов, брат закатованого в Криму Решата Аметова, отримав зірку "Героя України".

Вручення державної нагороди провели напередодні четвертої річниці зникнення Решата Аметова під час мирного протесту в Сімферополі проти російської окупації.

"Решат - людина, яка не уявляла життя без українського Криму і не уявляла життя без свободи. Людина, яку неможливо було скорити і для того, щоб подолати його опір, ці злочинці, ці терористи прийняли рішення його вбити", - сказав петро порошенко, вручаючи братову посмертну нагороду Рефату Аметову.

Він наголосив, що Решата Аметова востаннє бачили коли він відправився до військомату для запису до лав добровольців.

"Я прошу Вас, пане Президенте, докласти зусиль, знайти винних в смерті брата, затримати їх та покарати. Я вдячний Вам за те, що в 2014 році Ви були одним з перших, хто оцінив вчинок Решата. Це було дуже важливо", - сказав Рефат Аметов Петру Порошенку.

Звання "Герой України" решату Аметову присвоїли 18 травня 2017 року.

Нагадаємо, Решат Аметов зник 3 березня 2014 року в Сімферополі. Зранку в цей день він повідомив дружині, що збирається записатися у військоматі до лав добровольців. Наразі відомо, що він брав участь у мирному зібранні, звідки його забрали троє окупантів.

Тіло Решата Аметова зі слідами катувань знайшли 15 березня біля селища Земляничне Білогірського району. За фактом вбивства окупанти відкрили кримінальну справу, але винних так і не знайшли. Українські правоохоронці також розслідують обставини загибелі кримського татарина.

У Решата Аметова залишилося троє дітей та дружина Заріна.

(Фото: Михайло Марків)