Український центр і школа у Вільнюсі: переселенці мріють повернутися додому після війни

10:56, 31.05.2024
Український центр і школа у Вільнюсі: переселенці мріють повернутися додому після війни

Гості під великим враженням від роботи української школи і українського центру в Вільнюсі. (facebook.com/iryna.gerashchenko)

Під час закордонних відряджень завжди зустрічаюся з українками, які знайшли прихисток в інших країнах і живуть мрією - повернутися додому після війни.

 

У Вільнюсі працює унікальна Міжнародна українська школа, де навчається майже 3 тисячі дітей. Білінгвальна програма українською і литовською, гуртки, патріотичне виховання, англійська і французька.

 

Ця  найбільша українська школа в Європі тримається на ентузіазмі засновниці Світлани Внуковськоі і колективу.

 

Серед викладачок- жінки, які двічі пережили жах евакуації, в 14 вони виїхали з окупованого Луганська і Донецька, в 22 змушені були тікати від російських бомб з Сєвєродонецька і Бахмута.

 

Ми розмовляємо і плачемо, вони розпитують про Харків, Херсон, Лиман, живуть мріями про Україну, де зараз в них немає дому.

 

Так само на ентузіазмі засновниць тримається Український центр в Вільнюсі, концепція якого- створення культурного і гуманітарного простору, психологічна допомога родинам з дітьми, мистецькі акції і курси  для українок, які мріють про власну справу.

 

 

Дуже важливо, аби вимушені переселенці залишалися в українському освітньому,  культурному, гуманітарному просторі. Безумовно, Україна, влада, всі ми маємо більше робити для підтримки постійного  звʼязку з українками, якщо хочемо, аби після війни вони  поверталися.

 

Статистика свідчить, чим довше біженці живіть в іншій країні, інтегруються, тим менше планує повернутися додому. Наші нові друзі розповідають, що якщо в 2022-му переселенці  принципово переходили на українську, гуртувалися , виходили на акції протесту, зараз ситуація змінюється.

 

Хтось знову послуговується мовою окупанта, бо так звик, побутові проблеми, пошук роботи забирають все більше часу і сил й люди втрачають звʼязок з батьківщиною. Та, й будемо відверті, в нас є міністерство реінтеграції, але з політикою реінтеграції біда, ніхто системно не займається українками за кордоном. Й це при тому, що Україні загрожує катастрофічна демографічна криза.

 

Ми під великим враженням від роботи української школи і українського центру в Вільнюсі, ентузіазму їх колективів, патріотизму дітей , які тут навчаються. Дякуємо викладачам, які вчать дітей бути українцями.  Це безцінно!

 

Дякуємо всім, для кого це важливо - залишатися  українцем, попри всі обставини. Й розумію, скільки ми, як парламент теж маємо працювати над тим, аби гуртувати нашу громаду і тримати з нею звʼязок.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський хоче повернути мільйони біженців в Україну