План із п’яти кроків для досягнення миру

01:22, 19.03.2022
План із п’яти кроків для досягнення миру

Порошенко пропонує Зеленському план із п’яти кроків. (facebook.com/petroporoshenko)

План із п’яти кроків для досягнення миру в Україні я оформив у вигляді листа на Володимира Зеленського і передав до Офісу Президента.

 

Головне – тримати єдність всередині країни і діяти спільно. Я ще раз написав Президенту Зеленському, що наша команда підтримує його зусилля в обороні країни від російської навали. Ми неухильно дотримуємося принципу національної єдності і далі будемо на тому стояти.

 

Конкретно щодо плану, пропоную п’ять кроків:

 

1. Закон про ленд-ліз. Допомогу, яку Захід надає Україні в обороні, треба збільшити, і, систематизуючи її, «упакувати» у відомий бренд.

 

Кожна держава, яка допомагає Україні, має прийняти закон про ленд-ліз, подібний до Акту США про ленд-ліз 1941 року, який уповноважує національний уряд постачати країні, яка захищає себе від агресора, необхідні матеріали, включаючи, але не обмежуючись, харчування та боєприпаси, танки та реактивні винищувачі, протитанкові та зенітні системи без порушення позиції нейтралітету будь-якої країни.

 

2. Небо під контролем. З огляду на те, що НАТО утримується від реалізації ідеї «закритого неба», було б доцільним надати Україні необхідні інструменти, щоб українськими засобами тримати своє небо під контролем.

 

3. Другий фронт, Західний. «Все, крім солдатів». Щодня необхідні нові санкції проти Росії, щоб приборкати її агресивний потенціал. Наявні санкції не діють як пекельні, бо справжнє пекло поки що в Україні, а не в Росії. Наріжним каменем цих санкцій має стати повне торговельне ембарго, включаючи заборону для ЄС купувати російські енергоресурси (нафта, газ), металопродукцію тощо.

 

4. План Маршалла щодо відбудови України. Необхідно вже зараз розпочати розробку системного плану щодо невідкладної відбудови України.

 

5. Прискорена інтеграція України до Європейського Союзу. Необхідно забезпечити невідкладне опрацювання заявки України на членство в ЄС.

 

Певна кількість цих кроків вже втілюється у життя, але ми це виписали у вигляді цілісного комплексного плану. І готові допомагати дипломатам в його реалізації.