Не важко об’єднуватися

11:29, 23.01.2022
Не важко об’єднуватися

Петро Порошенко під час круглого столу. (facebook.com/petroporoshenko)

Штабний вагон на станції Фастів, в якому було підписана історична угода про об’єднання УНР та ЗУНР і досі мертво стоїть на колії. Але ідеї, які там були задекларовані, — вони як ніколи актуальні для сучасної України.
 
Не важко об’єднуватися. І не про українців вислів: «Де два українці — там три гетьмани». Бо в 2014 році я, як Верховний Головнокомандувач, спільно з Урядом, на чолі з Арсенієм Яценюком, спільно з парламентською коаліцією, де об‘єдналися різноманітні сили — ми спільно дали відсіч російському агресору і де-факто зберегли державу. І зараз треба просто повторити той вчинок. 
 
Однак, нам не треба повторювати прорахунки пращурів, — від гетьмана Скоропадського до отамана Зеленого. Коли внутрішні чвари знищили державу.
 
«Всі, як один чоловік, станьте плечем до плеча на оборону рідного краю від ворогів наших». Ці слова, сказані Симоном Петлюрою на Софійському майдані у січні дев’ятнадцятого. Чи можна краще сказати про те, що нам треба зараз робити?
 
Закликаю до єдності. До символічного «акту злуки» задля протидії російській агресії! Шкодую, що немає тут Зеленського і влади. Але ми не можемо залишатися заручниками. Ми закликаємо владу взяти участь у процесі об‘єднання. 
 
Учора в ефірі я сказав, що Зеленський точно не мій друг. І ця дріб‘язковість, переслідування опозиції точно не дає аргументів для об‘єднання. Але інтереси держави вищі. Мій голос за об‘єднання!
 
Не буде влади — треба об‘єднатися демократичним опозиційним силам. Не заради лідерства, не під партійними парасолями, а заради і навколо України. І цей символічний «акт злуки» треба підписати вже і зараз. 
 
За час війни ми засвоїли прості істини, відкриті задовго до нас. Перша. Хто не годує власну армію, той годує чужу. Друга. Хочеш миру, готуйся до війни. Третя. Москва сльозам не вірить. Четверта — геть від Москви! До Євросоюзу й НАТО! 
 
Це має бути спільною платформою, яка нас усіх об‘єднає. 
 
Слава Україні!