Ми змінили філософію свята - Дня захисника України

12:55, 14.10.2020
Ми змінили філософію свята - Дня захисника України

Ритуал поминання полеглих українських воїнів ударами Дзвону пам’яті на території Міноборони.

На цьому святому місці – біля Зали пам‘яті Міністерства оборони України – хочу привітати усіх українців із величезним святом – Днем захисника України.
 
Якщо запитати, що вдалося зробити за п‘ять років моєї президентської каденції, то із основних досягнень буде не просто створення Збройних Сил України. А і перенесення із 23 лютого на 14 жовтня свята Дня захисника. І кожен знайде для себе пояснення, чому так сталося. Для когось дуже важливо, що це свято співпадає із Покровою Пресвятої Богородиці. Хтось бачить в цьому символізм тримання традицій українського війська із княжими дружинами, вояками УПА, УНР. Для когось важливі герої 21 століття, які віддали своє життя, щоб зупинити російського агресора. Бо історія України – це історія українських героїв.
 
У 2014 році було запроваджене свято День захисника України 14 жовтня, а два роки тому був відкритий цей музейний комплекс. Кожен день українці приходять сюди, щоб вшанувати пам‘ять тих, хто саме в цей день віддав своє життя для того, щоб в України було майбутнє. І я хочу подякувати всім захисникам, бо це не лише чоловіче свято. У нас велика кількість жінок-захисниць.
 
Ми змінили філософію цього свята. Ми почали любити українське військо і гідно поважати українського воїна. Рівень авторитету і довіри до українського війська – найвищий серед усіх державних інституцій. І український народ віддає гідну шану і повагу Збройним силам України.
 
Дорогі захисники, вітаю вас із Днем захисника України!
 
 
У цей день два роки тому була започаткована ще одна важлива традиція – ритуал поминання полеглих українських воїнів ударами Дзвону пам’яті. З того часу щодня тут, біля меморіального комплексу Міністерства оборони, вшановують героїв, які віддали своє життя за український народ.
 
Вічна їм пам'ять і слава! Низький уклін родинам, що їх виростили, їхнім батькам і матерям. Молимося за душі безстрашних воїнів, які віддали своє життя за майбутнє нашої України!