Я підтримую припинення вогню з 27 липня

12:29, 23.07.2020

ТКГ домовилася про режим тиші з 27 липня. Я підтримую це рішення з кількох причин.

 

Перше: на фронті спостерігається серйозна ескалація конфлікту, щодня гинуть наші воїни, кількість загиблих військових значно вища, ніж влітку 2016-2018... Й це очевидна задача мінських груп - припинити ескалацію і вбивства українців, військових і цивільних.

 

«Просто перестати стріляти і закінчити війну тільки в своїй уяві - як бачимо, недостатньо для того, аби Путін дійсно перестав вбивати....

 

Друге: цього року мінським групам вперше за весь час їх роботи не вдалося домовитися про бодай тимчасові перемир’я, в тому числі так звані святкові - різдвяні, пасхальні. РФ і контрольовані нею бойовики жодного разу режиму тиші не дотримувалися, й порушували домовленості в перші ж години тиші, але на час перемир’я кількість обстрілів значно знижувалася, в це - збережені життя наших військових.

 

За кожне життя треба боротися, це для мене аксіома, тому краще домовлятися про режим тиші, аніж наші військові не могли , навіть евакуювати тільки загиблих побратимів (таке відбулося вперше за багато років)...

 

Третє: на моїй пам’яті це, мабуть 17 спроба встановити режим тиші. Щоразу її порушували РФ і бойовики. Тому я не дуже вірю, що з 27 липня вони переймуться справжнім миром. Але, повторюся, маємо боротися за кожне життя наших військових.

 

Що важливо. Українська сторона ЗАВЖДИ дотримувалася домовленостей про режим тиші. В той же час наші військові мали право відповідати на провокації, коли мова йшла про необхідність захисту життя військовослужбовців. Важливо, щоб українські військові й зараз мали право на застосування зброї, якщо це потребуватиметься для захисту їх життя.

 

З 27 липня уважно слідкуємо за ситуацією на фронті. Й будь яке порушення режиму тиші з боку РФ і ОРДЛО повинно отримати жорстку реакцію української влади , учасників нормандського формату і світового товариства.

 

Ну, й останнє. Загрозою, яку бачу в контексті останніх публічних домовленостей, залишається вперта спроба влади провести вибори на окупованому Донбасі. Перемир’я має бути сталим , а не штучним, аби тільки поставити галочку про «деескалацію» і тягти тему виборів.

 

Щодо заяв сівох, то хто такий сівоха, коли є наша Армія. Але, звичайно, важливо почути деталі домовленості від переговорної групи, а не сівох. Від наших переговорників, а не «другой сторони», щоб було менше спекуляцій.