Декларація про державний суверенітет - величезний символ для усього українства

17:16, 16.07.2020
Декларація про державний суверенітет - величезний символ для усього українства

Фракція "ЄС" біля президії Верховної Ради 16 липня 2020 року.

Дорогі брати і сестри, дорогі українці, дорогі одномовці! Вітаю зі святом підписання Декларації про державний суверенітет! 30 років тому у будівлі Верховної Ради була підписана Декларація про державний суверенітет.

 

Це — не просто нормативний законодавчий акт. Це — дорожня карта геополітичної катастрофи Путіна XX століття. Це — звони руйнації Радянського Союзу та дзвони відновлення державності України. Це — величезний символ для усього українства.

 

«П’ята колона» Кремля, представники якої у тому числі засіли у залі парламенту, також дуже добре розуміється на символізмі. Тому саме сьогодні Путін їде до окупованого Криму, а представники антиукраїнської коаліції «Слуг народу» та «ОПЗЖ» спробували поставити у порядок денний Верховної Ради закон про скасування української мови. Лише рішуча воля українців зруйнувала цей сценарій.

 

Дякую кожному, хто прийшов сьогодні на Майдан Конституції боронити українську мову і українську державу. Не лише наші воїни на фронті боронять нашу землю. Ми тут з вами кожен день і кожну годину маємо захищати українську державу.

 

Дякую усім авторам Закону про мову — це справа усього мого життя, і я гордий, що підписав його як Президент України. Ми зробили це після виборів, щоб не політизувати це питання.

 

Лише вчора вони проголосували закон про проведення місцевих виборів 25 жовтня, а вже сьогодні ставлять питання, яке руйнує і розколює державу — питання мови. Політичну волю для спроби реваншу дав не пан Бужанський, а Володимир Зеленський. Пан Зеленський неодноразово у своїх відосіках обіцяв переглянути закон про мову, виконуючи бажання своїх партнерів по коаліції — прокремлівських ОПЗЖ.

 

Ми побудували Українську Армію, створили Автокефальну Православну Церкву України, повернувши українцям право молитися українською мовою. Вони порушили проти мене кримінальну справу за Томос, їм залишилося ще порушити справу про захист української мови.

 

Дякую, що ви лишилися небайдужими, вийшли під стіни Верховної Ради і зупинили розгляд закону про мовний реванш. Разом ми захистимо українську мову!