Чому я за гендерні квоти

10:51, 25.05.2019
Чому я за гендерні квоти

Під час позачергового засідання ВР я поінформувала колег, що під час консультації з новообраним президентом, окрім інших тем, підняла проблему неприпустимості сексистських висловлювань з боку його радників. Також колежанки з МФО «Рівні можливості», яке об‘єднує чи не всіх нардепок ВР, й інші міжфракційні жіночі об‘єднання виступили з вимогою гендерних квот - як тимчасового механізму збільшення присутності жінок в політиці.


Примітно, що жодне медіа , ані ТБ, ані навіть інтернет - сайти, не дали про цю вимогу жодного рядочку! Натомість, в цей день на таблоїді вийшов фоторепортаж про прикраси нардепок (а чому не про краватки нардепів???, вони теж бувають вельми недешеві). Й запустили ще одну брудну «сенсацію»: про «примірку ювелірних виробів в ВР», коли Mariya Ionova намагалася полагодити мені мій оберіг українського бренду, браслет порвався. Що ми тільки по себе не прочитали. Й смакували це чоловіки, принижуючи нас. Й , НАГОЛОШУЮ, НІКОЛИ, НІКОЛИ так жваво не обговорюють, що ж зробили, напрацювали, вибороли українські депутатки, як вони працювали. Фокус уваги - зовнішній вигляд.


В фб, навіть серед моїх шановних френдів, розвернулася дискусія, мовляв, навіщо ці квоти, коли яскраві жінки-політики прийшли і пройшли свій шлях без них. Саме тому і потрібні квоти! Щоб жінок в політиці стало більше і щоб висока присутність жінок в політиці сприймалася як норма, а не жінка в політиці мала бути тільки як пасіонарене виключення. Чому від чоловіків там не вимагають пасіонарності.


Сьогодні, якщо ти жінка- політик в Україні, маєш бути готова до наступного.


- якщо ти не фотомодель, щодня читати про себе, що ти товста і огидна;


- якщо ти старше 30, щодня чути в спину, що ти стара;


- якщо ти молодша 30, значить ти чиясь коханка;


- якщо ти старше 30, значить ти була чиясь коханка;


- якщо ти гарно вдягнута, то ти тільки про шмотки думаєш, ти ворюга, все вкрала і одягла на себе;


- якщо ти спокійно ставишся до одягу, то в тебе повно грошей, а навіть не можеш одягтися, дура;


- якщо ти гарно виглядаєш, то замість працювати тільки по салонах бігаєш, з такими грошима, й все одно ти бридка;


- якщо ти не переймаєшся своєю зовнішністю , то ти огидна, стара, товста, далі по тексту;


- якщо є твої фото з колегами, де вони дружньо вітаються з тобою, то ти їх коханка. Причому всіх і відразу, як же інакше ти могла зробити кар‘єру;


- якщо ти яскрава і пасіонарна , з позицією - ти істеричка, клімактеричка, ПМС, і тд;


- якщо ти щира і емоційна - ти божевільна, ненормальна, смішна, хахаха;


- якщо ти виступаєш з промовою, то тебе примусив це сказати твій шеф. Бо ж хіба буває жінка- політик без шефа. Взагалі, все що ти робиш- це все вказівки шефа-шефа-шефа. Твоєї думки і позиції не існує апріорі;


І ще мільйон якщо. Й нічого- нічого- чи майже нічого про твою роботу, позицію, закони, сумніви, твою особистість. Її не існує. Вона не цікава. Тільки оболонка. Форма. Не суть. Ідеальна жінка - політик : якщо вона красива і мовчить, просто прикрашає собою фракцію. Такий стереотип ще й досі існує.):


Непросто щодня подібне читати і слухати. Й з цим БОРОТИСЯ. Для цього потрібна сила.


Чи чули ви хоч соту долю подібного хоч про одного чоловіка - політика? Чи принижували його за краватку чи туфлі, за фото з колегами чи дружні обійми? Ні. Українські жінки - політики з цим зіштовхуються щодня. Це дуже боляче, насправді. І витримати можуть тільки дуже сильні. А ми хочемо, щоб шанс прийти і зробити країну кращою і мудрішою мали і ті розумні,професійні , талановиті , в тисячі раз більш готові до політичної роботи і державотворення, ніж дуже багато чоловіків, але невпевнені в своїх силах.


Щодня, в спілкуванні з жінками і дівчатами, я чую від них і відчуваю - невпевненість, невіру у власні сили. Так деформує їх суспільство, хворе комплексами, агресивне в своєму сексизмі і стереотипах про роль жінки. Я робитиму все, аби подарувати украінським жінкам впевненість. Хоч мені самій іноді це так важко і боляче дається. Як і моїй сім‘і ..., яка теж дивиться ТБ і читає інтернет.


Тому я за гендерні квоти. Точно не для себе, бо я вже є в українській політиці і відбулася як політик. Але - щоб допомогти тим молодим жінкам і дівчатам, хто йде за нами. ВАС має бути більше. Ми - рівні. Й саме повага, рівність і гідність - є фундаментом європейського суспільства.

 

Ірина Геращенко, 24 травня 2019 року, Фейсбук