Ситуація в Туреччині: військові гнули - перегнули

07:24, 16.07.2016

Правляча партія в Туреччині витратила останнім часом багато зусиль для приборкання збройних сил. Справа в тому, що Ататюрком на збройні сили покладалось - із закріпленням в законах - функція збереження світського характеру влади.

Тобто - блокування ісламізму від повернення в суспільну сферу. А правляча партія - саме ісламістська. І саме займалася висмикуванням запобіжників, які унеможливлювали поширення ісламізму на різні форму суспільного життя.

Але попри те, що партія Ердогана ісламістська, вона складається з розумних людей, які поступово обмежували здатність збройних сил впливати на суспільне життя під егідою європеізації. Бо за європейськими стандартами саме цивільні мають конролювати військо, а не навпаки. Хоча в цьому випадку європейські стандарти не цілком враховують турецької реальності.

Військо гнули - переглнули. Прибирали непокірливих генералів, розширювали повноваження поліції. Схоже, що трошки вигадали пару переворотів, що дало можливість оголосити кілька пожиттєвих присудів чотиризірковим генералам та десь 300-ам вищим офіцерам.

Колеги розповідали, що на якомусь етапі в генштабі збройних сил Туреччини підвищення до генерала мало не автоматично означало судове ув'язнення.

А армія у Туреччини - велика. Воює. Знає собі ціну.

Чесно кажучи, я не вірив, що збройні сили Туреччини коли-небудь наважаться на продовження довгої традиції військових переворотів. А ось один з наших розвідників попереджав - не поспішай з висновками. Я радий, що такі мудрі офіцери продовжують служити.

Загалом збройні сили Туреччини - особливо вищі офіцери - це прекрасно освічені, інтелігентні люди. Спілкування з ними було винагороджуючим - так легко вони аргументують, так широко мислять.

Очікувати таких дурниць як масові вбивства, я би від них не став. Але нижче йдемо - різне зустрічаємо. На рівні виконавців ексцеси завжди можливі.

Тому попри те, що військові перевороти - справа незаконна, я би великої біди від турецьких військових не очікував. Трохи підчистять політику, і передадуть віжки назад, до цивільних.

Але в періоди переворотів, особливо в початковий період, як зараз, загроза для цивільних може бути серйозна.