Гостре перо муляє рашистам: 20 кримських журналістів ув’язнені росією - правозахисники

13:45, 24.10.2024
Гостре перо муляє рашистам: 20 кримських журналістів ув’язнені росією - правозахисники

20 кримських журналістів ув'язнені росією через свою професійну діяльність.

У російському ув’язненні перебувають двадцять кримських журналістів через свою професійну діяльність. Медійники часто зазнають тортур.

 

Як інформує УМ, про це повідомила представниця Центру захисту прав людини Zmina Вікторія Нестеренко на пресконференції перед стартом третього парламентського саміту "Кримська платформа", пише Радіо Свобода "Крим.Реалії".

За її словами, у багатьох випадках ув’язнені журналісти зазнають тортур, їм також часто відмовляють у наданні медичної допомоги, як це відбувається з громадянськими журналістами Іриною Данилович і Аметом Сулеймановим.

 

На сьогодні ситуація для позбавлених волі кримських журналістів залишається важкою, оскільки за весь час від початку повномасштабного вторгнення Україна змогла звільнити лише двох кримських політв’язнів.

 

У зв’язку з цим правозахисниця закликала журналістів виявляти солідарність із кримськими колегами, які перебувають в ув’язненні.

 

Також Нестеренко зазначила, що російська влада широко переслідує жителів Криму за те, що вони пишуть правду про війну або воєнні злочини російської армії.

 

За даними правозахисниці, з початку повномасштабної агресії Росії було зафіксовано щонайменше 15 судових процесів проти журналістів за такі порушення.

 

Вона назвала як приклад переслідування громадянської журналістки Лутфіє Зудієвої й незалежної кримськотатарської газети "Qırım".

 

Раніше голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що від початку окупації Криму Росія розвивала систему кримінальних політичних переслідувань проти журналістів.

 

Як повідомляла УМ, Пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу: у Києві відкрили меморіал.