Черговий воєнний злочин рф: поблизу Селидового рашисти розстріляли 4 полонених бійців НГУ, фото

12:34, 24.10.2024
Черговий воєнний злочин рф: поблизу Селидового рашисти розстріляли 4 полонених бійців НГУ, фото

Росіяни знову розстріляли українських військовополонених: цього разу поблизу Селидового.

На Донеччині, поблизу міста Селидового, вояки російської армії розстріляли чотирьох українських військовополонених Національної гвардії України.

 

Як інформує УМ, про це 24 жовтня повідомили на сайті Офісу генерального прокурора.

 

Чотири бійці НГУ 6 жовтня виконували бойове завдання, а близько 13:00 росіяни почали штурмувати українські позиції та захопили цих бійців в полон. Після цього росіяни записали допит поранених беззбройних нацгвардійців на відео.

 

Наступного дня, 7 жовтня, Збройні сили Україні повернули втрачені позиції і знайшли тіла вбитих українських військовослужбовців.

 

Убивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин. Прокуратура вже почала досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

 

 

У свою чергу уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець направив листи до ООН та МКЧХ щодо страти російськими окупантами чотирьох військових Нацгвардії України на Донеччині.

 

Про це Лубінець повідомив 24 жовтня у Телеграм.

 

"Російські військові знову ймовірно вбили українських військовополонених на Донеччині", - написав він.

 

Український омбудсман наголосив, що Росія вчергове вчинила воєнний злочин та порушила Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

 

Омбудсман України, направив листи на ООН та МКЧХ, аби міжнародна спільнота фіксувала ці порушення.

 

 

«На жаль, ми спостерігаємо відсутність дієвої реакції світу на вбивства військовополонених. Недопустимо, аби воєнні злочини ставали буденністю!» - додав Лубінець.

 

Додамо, що росіяни стратили на полі бою вже щонайменше 102 українських військовополонених, а 80% випадків страт українських військовополонених зафіксували саме цього року.

 

Як повідомляла УМ, рашисти розстріляли на Курщині 9 полонених українських військових.