Клята русня: населення України через війну скоротилося на чверть – ООН

16:17, 23.10.2024
Клята русня: населення України через війну скоротилося на чверть – ООН

Для підтримки стабільного населення, як стверджують фахівці, на одну жінку в середньому має припадати 2,1-2,2 дитини. (Фото: Salwan Georges / The Washington Post)

Із моменту початку повномасштабної війни населення України зменшилося на 10 мільйонів осіб, або приблизно на чверть.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Reuters із посиланням на дані ООН.

 

Така різка зміна спричинена масовим виїздом біженців, зниженням рівня народжуваності та збільшенням смертності через бойові дії.

 

Голова Фонду народонаселення ООН у Східній Європі Флоренс Бауер зазначила, що вторгнення Росії в лютому 2022 року ще більше загострило демографічну кризу в Україні.

 

«Рівень народжуваності впав до критично низького рівня – близько однієї дитини на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі. Для підтримки стабільного населення цей показник має бути на рівні 2,1»,– підкреслила Бауер.

 

За її словами, найбільше постраждали від скорочення населення регіони, де через війну залишилися здебільшого літні або одинокі люди, нездатні створити сім’ю. Крім того, близько 6,7 мільйона українців нині перебувають за кордоном, переважно в Європі, що також суттєво впливає на демографію.

 

Точну картину демографічних втрат можна буде отримати лише після завершення війни, коли стане можливим проведення повноцінного перепису населення, зазначила Бауер.

 

Державна служба статистики на запит ЗМІ повідомила, що через війну з росією отримання даних про чисельність та міграційний рух населення наразі неможливе. Як зазначають в установі, через бойові дії та інші складнощі адміністративні дані, які зазвичай надають територіальні органи Міністерства юстиції та місцеві ради, не надходять у повному обсязі. Це унеможливило публікацію актуальної статистики з 2022 року.

 

Згідно з українським законодавством, державні органи можуть не оприлюднювати статистичну інформацію, якщо її точність не може бути забезпечена. На даний момент дані про населення не оновлюються, і цей процес відновиться після завершення війни та відновлення стабільної системи звітності.

 

Детальніше про ситуацію зі статистикою до повномасштабного вторгнення можна дізнатися на сайті Держстату, резюмує відомство.

 

За оцінкою старшої наукової співробітниці Інституту демографії та соціальних досліджень Лідії Ткаченко, щодо оцінки чисельності населення України, загалом на підконтрольних територіях – це трохи більше 31 мільйона.

 

А мобілізаційний ресурс в Україні оцінюють в 3-5 мільйона. Йдеться про чоловіків віком від 25 до 60 років.

 

Як повідомляла УМ,  Невтішта демографічна стратегія Кабміну: до 2051 українців буде 25 млн.