ЗСУ отримає «Чаклуна»: Міноборони допустило до експлуатації новий дрон для коригування артилерії

14:18, 16.10.2024
ЗСУ отримає «Чаклуна»: Міноборони допустило до експлуатації новий дрон для коригування артилерії

Українська армія отримала новий дрон "Чаклун" для коригування артилерії. (Фото: сайт Міноборони)

Оборонне відомство кодифікувало і допустило до постачання дрон вітчизняного виробництва “Чаклун”. Він збудований за літаковою схемою.

 

Як інформує УМ, про це 16 жовтня повідомили на сайті Міноборони.

 

Дрон досить компактний за розмірами, втім мультифункціональний. Може, зокрема, коригувати вогонь артилерії. Завдяки використанню високотехнологічних матеріалів має стійкість до ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

 

Крім того, цей безпілотний комплекс використовує створений вітчизняними програмістами спеціально для нього софт для управління. Для експлуатації цього дрона погані погодні умови не є стримуючим фактором.

 

 В оборонному відомстві також нагадали, що виробники і розробники зразків ОВТ із додатковими запитаннями щодо процесу кодифікації виробів можуть звертатися до Головного управління забезпечення супроводження життєвого циклу озброєння та військової техніки на електронну пошту:  [email protected]

 

Додамо, що 14 жовтня в Міноборони повідомили про інтеграцію платформи відеоаналізу Vezha, яка забезпечує оперативний доступ до відеотрансляцій з дронів у реальному часі, в бойову систему DELTA. Це підвищує точність та оперативність дій українських військових завдяки поліпшеній взаємодії та обміну даними між екіпажами дронів, артилерією та командними пунктами.

 

За перші дев'ять місяців 2024 року у Силах оборони України дозволили використання більше 140 безпілотних авіаційних та 33 наземних роботизованих комплексів українського виробництва.

 

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що Україна нарощує виробництво зброї, військової техніки і дронів, проте все ще потребує значної західної допомоги у протистоянні російській агресії.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що до кінця року Україна виготовить 1,5 мільйона дронів. За словами голови уряду, Україна щодня працює з партнерами над збільшенням поставок зброї і посиленням розвитку власного ОПК.

 

Як повідомляла УМ, Неякісна тушонка для ЗСУ: Міноборони проводить перевірку10Фото: сайт Міноборони.