На Майдані проходить масова протестна-акція родичів полонених і зниклих безвісти, фото

12:24, 16.10.2024
На Майдані проходить масова протестна-акція родичів полонених і зниклих безвісти, фото

«Якщо нас не почують зараз, то почують пізніше»: у Києві проходить акція родичів полонених і зниклих безвісти. (Фото: Павло Брук)

На Майдані Незалежності в Києві, зранку 16 жовтня, зібралися кілька сотень людей, щоб привернути увагу до зниклих безвісти та полонених українських військових.

 

Як інформує УМ, про це 16 жовтня повідомляє hromadske.

 

За інформацією видання, на акцію прийшли рідні та близькі зниклих військових, їхня кількість перевищувала можливості площі, тому деякі учасники стояли на вулиці навпроти.

 

Учасники вимагали від влади уваги та прозорості щодо обставин зникнення їхніх рідних, а також надання інформації про їхню долю.

 

Донька безвісти зниклого військового Вікторія розповіла, що "мета мирної акції – не дати забути про їхніх рідних, які зникли або перебувають у полоні. Такі заходи дають можливість робити розголос проблемі".

 

 

За її словами, в 1-й бригаді спеціального призначення, де служив її батько, зникло безвісти 25 військових, однак родичі не отримують від держави жодної інформації про те, що з ними сталося.

 

"Зникли вони 28 вересня і 1 жовтня 2022 року. Тобто кожні три дні хлопці йшли в бій і пропадали безвісти. На жаль, по сьогодення в нас немає ніякої інформації", - додала Вікторія.

 

Віталій, брат зниклого безвісти, також розповів про відсутність зв’язку з командуванням, яке не надає жодних даних про його брата, зниклого 11 червня 2024 року. Всього у його підрозділі зникли 8 військових з Миколаєва.

 

Дружина зниклого військового Олександра розповіла кореспондентам, що її чоловік лише 3 дні навчався на полігоні, а потім його відправили до Красногорівки, де він зник 29 червня.

 

 

Жінка підкреслила некомпетентність розслідування обставин зникнення: "Акт розслідування просто смішний […] У ньому написано, що побратим бачив, як він упав від дрона-камікадзе. Коли наступного дня в них була евакуація, вони чомусь мого чоловіка взяли з ями й потягли під дерево. І коли запускали шукати тіло, то тіла вже не знайшли".

 

Як повідомляла УМ, Не дають забути: в Києві відбулася чергова акція на підтримку військовополонених.